Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI Z KASZANKĄ W SOSIE PIECZARKOWYM

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1
kaszanka 1/2 kg
bułka czerstwa 1/2
cebula 1 1/2
sól do smaku
pieprz
pieczarki 20 dkg
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
mąka 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI Z KASZANKĄ W SOSIE PIECZARKOWYM

Kroki postępowania

1
Kapustę parzymy w dużym garnku z wodą,aż liście będą miękkie.
Kaszankę rozdrabniamy widelcem,dodajemy namoczoną bułkę,podsmażoną cebulę z papryką,doprawiamy do smaku.
Krok 1 - GOŁĄBKI Z KASZANKĄ W SOSIE PIECZARKOWYM foto
2
Z kapusty odrywamy liście,nakładamy farsz i zwijamy .
Krok 2 - GOŁĄBKI Z KASZANKĄ W SOSIE PIECZARKOWYM foto
3
Robimy zgrabne,małe paczuszki.ja miałam małą kapustę,więc gołąbki wyszły małe.
Krok 3 - GOŁĄBKI Z KASZANKĄ W SOSIE PIECZARKOWYM foto
4
Wkładamy do garnka,wyłożonego dwoma liśćmi kapusty,wlewamy 3-4 szklanki wody i gotujemy wolno na małym ogniu.Nie gotujmy na dużym ogniu,bo kaszanka może wypłynąć.
Krok 4 - GOŁĄBKI Z KASZANKĄ W SOSIE PIECZARKOWYM foto
5
Robimy sos pieczarkowy:pieczarki myjemy,drobno kroimy,podsmażamy na maśle lub oleju,doprawiamy.Gdy się podsmażą wlewamy wodę z gołąbków i gotujemy parę minut.Do szklanki wlewamy śmietanę,dodajemy mąkę ,trochę wody i mieszamy aby nie było grudek.Wlewamy do gotujących się pieczarek,mieszamy do zgęstnienia sosu.
Gotowe gołąbki polewamy sosem.
Krok 5 - GOŁĄBKI Z KASZANKĄ W SOSIE PIECZARKOWYM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pyszota 16.07.2013 19:40
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak