Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
kapusta biała
1 główka -
kaszanka
600 gram -
cebula
1 sztuka -
olej do smażenia
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
kostka rosołowa
0,5 sztuki -
woda
3/4 szklanki
SOS PIECZARKOWY
-
pieczarki
300 gram -
olej do smażenia
-
kwaśna śmietana
do zabielenia -
sól do smaku
-
mąka
1 łyżka do zagęszczenia -
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
świeżo mielony -
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
DODATKOWO
-
natka pietruszki
do dekoracji
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Następnie przygotowujemy nadzienie. Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy.


Na każdym liściu nakładamy po 2-3 łyżki farszu. Ciasno zawijamy gołąbki.

W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy ją do gołąbków.

Gołąbki zapiekamy około 40 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy.

Pieczarki myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki. Pokrojone grzyby przysmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku. Gdy staną się miękkie zalewamy je wodą. Całość gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę i śmietanę. Otrzymaną zawiesinę wlewamy do grzybów. Gotowy sos zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Przygotowane gołąbki porcjujemy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!!
Lubię tę propozycje gołąbków, zwłaszcza gdy nie mam za dużo czasu na przygotowanie obiadu. Farsz bez większego nakładu pracy jest już bowiem gotowy. Wystarczy ugotować kapustę i zwinąć gołąbki:).![]()
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się