Gołąbki z kaszanką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • kapusta biała

    1 główka
  • kaszanka

    600 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • kostka rosołowa

    0,5 sztuki
  • woda

    3/4 szklanki

SOS PIECZARKOWY

  • pieczarki

    300 gram
  • olej do smażenia

  • kwaśna śmietana

    do zabielenia
  • sól do smaku

  • mąka

    1 łyżka do zagęszczenia
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    świeżo mielony
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku

DODATKOWO

  • natka pietruszki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z kaszanką foto
Kapustę oczyszczamy i usuwamy głąb. Tak przygotowaną wkładamy do gorącej wody z lekkim dodatkiem soli. Parzymy ją do momentu jak wierzchnie liście staną się miękkie. W miarę jak miękną liście ściągamy je. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania odpowiedniej ilości potrzebnych liści (Na gołąbki potrzeba ok 8 liści. Dodatkowo potrzebujemy je do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego i do przykrycia wierzchu gołąbków przed pieczeniem).
Następnie przygotowujemy nadzienie. Cebule kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy.
Krok 2 - Gołąbki z kaszanką foto
Kaszankę przekładamy do miski. Dodajemy do niej zrumienioną cebulę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Gołąbki z kaszanką foto
Z liści kapusty ścinamy twarde nerwy lub rozgniatamy je tłuczkiem do kotletów.
Na każdym liściu nakładamy po 2-3 łyżki farszu. Ciasno zawijamy gołąbki.
Krok 4 - Gołąbki z kaszanką foto
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Układamy na nich uformowane gołąbki.
W około ¾ szklanki wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Wlewamy ją do gołąbków.
Krok 5 - Gołąbki z kaszanką foto
Całość przykrywamy liśćmi kapusty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Gołąbki zapiekamy około 40 minut w 180°C.
Między czasie przygotowujemy sos pieczarkowy.
Krok 6 - Gołąbki z kaszanką foto
SOS:
Pieczarki myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w plasterki. Pokrojone grzyby przysmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy do smaku. Gdy staną się miękkie zalewamy je wodą. Całość gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy mąkę i śmietanę. Otrzymaną zawiesinę wlewamy do grzybów. Gotowy sos zagotowujemy i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Przygotowane gołąbki porcjujemy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!!
Jadwiga/Jaga85
Lubię tę propozycje gołąbków, zwłaszcza gdy nie mam za dużo czasu na przygotowanie obiadu. Farsz bez większego nakładu pracy jest już bowiem gotowy. Wystarczy ugotować kapustę i zwinąć gołąbki:).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 21.01.2015 00:45
nigdy tak nie robilam.
Agnieszka-87-25 14.01.2015 16:14
apetyczne są
Kuchnia Marty 14.01.2015 16:13
ciekawe połączenie! Pięknie się prezentują!
bietka 14.01.2015 16:09
z kaszanką jeszcze nie robiłam :)
Joannasz3190 14.01.2015 15:57
Pyszności :)
wwwiolka 14.01.2015 15:53
Naprawdę fajne!
gosia561 14.01.2015 15:48
apetycznie wyglądają
norweska20 14.01.2015 15:46
z kaszanką - ciekawa jestem smaku :)
aginaa 14.01.2015 15:38
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat