Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
ryż 1 szklanka
kasza jęczmienna 1 szklanka
cebula 1 sztuka
olej 1 łyżka
majeranek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
mięso mielone wieprzowe 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą, ryżem i mięsem

Z kapusty wykrój głąb. Oddziel liście i sparz je w osolonej wodzie aż lekko zmiękną. Na oleju podsmaż cebulę aż się lekko zeszkli. Ryż i kaszę ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Cebulę wymieszaj z kaszą, ryżem oraz mięsem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Rozłóż liście kapusty na blacie, do środka włóż nadzienie i zawiń boki kapusty do środka, a następnie zwiń gołąbki (twardsza część powinna zostać na wierzchu). Do garnka włóż dwa liście, a na nich układaj gołąbki. Zalej połową szklanki bulionu lub wody i duś całość pod przykryciem przez 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak