Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym

Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    0.7 kg
  • kasza pęczak

    200 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • liść laurowy

    3 sztuki
  • ziele angielskie

    5 kulek
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilka kulek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
Mięso mielone wymieszać z opłukaną(lecz nieugotowaną)kaszą pęczak,posiekaną cebulą, surowymi jajkami i solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
odstawić do lodówki
Krok 2 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
Liście kapusty delikatnie zdjąć z główki i sparzyć w lekko osolonym wrzątku
(moja była zbyt duża aby włożyć ją do garnka i tradycyjnie ściągnąć liście więc poradziłam sobie w ten sposób)
Krok 3 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
Sparzone liście kapusty dobrze odsączyć aby nie były mokre
Krok 4 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
z każdego liścia ściąć twardy rdzeń i ułożyć łyżkę farszu.
Krok 5 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
gołąbki zwijać niezbyt ściśle ponieważ pęczak w trakcie duszenia spęcznieje
Krok 6 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
Gotowe gołąbki ułożyć w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. dodać liście laurowe,ziele angielskie i kilka kulek pieprzu.
lekko posolić i zalać wrzątkiem.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem
Krok 7 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
moje były w garnku 80 minut.
gołąbki można także zalać bulionem domowym
Krok 8 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
Podawać z sosem pomidorowym.
Aleksandra/Olcia
przepis na idealny sos pomidorowy w moich przepisach(2-składnikowy)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

27.09.2014 10:27
Wspaniałe gołąbki! Pychota :D

ONY_za_kare

24.09.2014 13:07
dobre gołąbki

xjustynka89x

22.09.2014 20:38
mmm... gołąbki... pycha!

w mojej kuchni

22.09.2014 15:31
są dobre, czasem też z pęczakiem robię

kloruś

22.09.2014 14:10
oryginalnie z tym pęczakiem... muszę wypróbować!

gosia561

22.09.2014 14:07
zdrowy pęczak zawsze dobry

Magula

22.09.2014 10:44
A u mnie zawsze z ryżem, ale z pęczakiem to swietny pomysł, tym bardziej że uwielbiamy ta kaszę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat