Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone wołowo-wieprzowe 0.7 kg
kasza pęczak 200 gram
cebula 1 sztuka
jajko 2 sztuki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 kulek
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka kulek

Porada

przepis na idealny sos pomidorowy w moich przepisach(2-składnikowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Mięso mielone wymieszać z opłukaną(lecz nieugotowaną)kaszą pęczak,posiekaną cebulą, surowymi jajkami i solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
odstawić do lodówki
Krok 1 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
2
Liście kapusty delikatnie zdjąć z główki i sparzyć w lekko osolonym wrzątku
(moja była zbyt duża aby włożyć ją do garnka i tradycyjnie ściągnąć liście więc poradziłam sobie w ten sposób)
Krok 2 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
3
Sparzone liście kapusty dobrze odsączyć aby nie były mokre
Krok 3 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
4
z każdego liścia ściąć twardy rdzeń i ułożyć łyżkę farszu.
Krok 4 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
5
gołąbki zwijać niezbyt ściśle ponieważ pęczak w trakcie duszenia spęcznieje
Krok 5 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
6
Gotowe gołąbki ułożyć w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. dodać liście laurowe,ziele angielskie i kilka kulek pieprzu.
lekko posolić i zalać wrzątkiem.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem
Krok 6 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
7
moje były w garnku 80 minut.
gołąbki można także zalać bulionem domowym
Krok 7 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto
8
Podawać z sosem pomidorowym.
Krok 8 - Gołabki z kaszą pęczak i mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 27.09.2014 10:27
Wspaniałe gołąbki! Pychota :D
ONY_za_kare 24.09.2014 13:07
dobre gołąbki
xjustynka89x 22.09.2014 20:38
mmm... gołąbki... pycha!
w mojej kuchni 22.09.2014 15:31
są dobre, czasem też z pęczakiem robię
kloruś 22.09.2014 14:10
oryginalnie z tym pęczakiem... muszę wypróbować!
gosia561 22.09.2014 14:07
zdrowy pęczak zawsze dobry
Magula 22.09.2014 10:44
A u mnie zawsze z ryżem, ale z pęczakiem to swietny pomysł, tym bardziej że uwielbiamy ta kaszę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak