Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Klasyczny farsz do gołąbków to połączenie ryżu i mięsa mielonego. Poniżej prezentuję przepis na gołąbki bez mięsa. Farsz do nich powstał na bazie kaszy jęczmiennej i grzybów. 

Składniki:

kasza jęczmienna 300 gramów
pieczarki 1 kilogram
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 2 garście
kapusta biała 2 główki
kostka rosołowa 2 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
margaryna do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami to idealny pomysł na obiad na dwa dni. Za jednym razem, najlepiej przygotować ich więcej, aby mieć gotowy obiad na kolejny dzień. Gołąbki świetnie smakują same lub ulubionymi sosami: pomidorowy lub grzybowy sprawdzą się tutaj wyśmienicie. 

Kroki postępowania

1
Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni roztopić margarynę i zeszklić cebule, dodać pieczarki i podsmażyć, aż odparuje woda.
Krok 1 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
2
Grzyby namoczyć na kilka godzin, obgotować, a następnie wystudzić i pokroić na kawałki. Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kaszę, grzyby leśne i pieczarki wymieszać razem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
3
Kapustę sparzyć, zdejmować liście. Na każdym liściu układać porcję farszu i zwijać gołąbki.
Krok 3 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
4
Na dnie garnka ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Zalać wodą, tak by pokryła gołąbki. Rozkruszyć kostki rosołowe.
Krok 4 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
5
Gołąbki można przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Postawić na ogniu i zagotować. Dusić na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
Krok 5 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto
6

Gołąbki smakują zarówno same, jak i z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

Krok 6 - Gołabki z kaszą jęczmienną i grzybami foto

Gołąbki z tego przepisu to pomysł na obiad dla całej rodziny. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 01.06.2015 21:54
uwielbiam takie gołąbki!
pajbek 01.06.2015 20:24
Coś dla mnie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak