Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    12 dużych liści
  • kasza jęczmienna

    400 g
  • cebule

    2 duże
  • grzyby świeże

    4 duże garście
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku namaczamy grzyby,a następnie gotujemy.Wodę odlewamy,grzyby odciskamy i siekamy.Wkładamy do miski.W osobnym garnku zagotowujemy duża ilość lekko osolonej wody.We wrzątku gotujemy kaszę(czas według opisu na opakowaniu).Odcedzamy, wsypujemy do grzybów.Cebule obieramy i kroimy w kostkę.Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju.Dodajemy do kaszy i grzybów,mieszamy.Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Liście kapusty sparzamy.Nastepnie na każdy liść nakładamy sporą ilość farszu i zawijamy.Gołąbki wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.Wlewamy szklankę lekko osolonej wody. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika,który rozgrzewamy do temperatury 180*C.Gołąbki pieczemy 40-45 minut.Podajemy z sosem pieczarkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna169Hosz 21.09.2014 21:38
Bardzo apetyczne!
agnieszka214 21.09.2014 16:46
taki pyszny pomysł mogłabym takie gołąbeczki zjeść
w mojej kuchni 21.09.2014 15:01
też takie gołąbki lubię
IlonaAlbertos 21.09.2014 13:49
Ciekawy pomysł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat