Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą jęczmienną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
kasza jęczmienna 1,5 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
mięso mielone wieprzowe 70 dag
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
przecier pomidorowy 1,5 szkl
oregano
bulion warzywny 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jęczmienną

Kapustę myję, obieram z brzydkich liści, odcinam zgrubiałe części, wycinam głąb, i wrzucam ją delikatnie do gotującej się osolonej wody na 3 minuty, następnie kapustę wyciągam i studzę.
Kaszę jęczmienną gotuję w osolonej wodzie do miękkości, uważając aby się nie przypaliła. Na patelni podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, po chwili na patelnię przekładamy mięso mielone, wszystko ze sobą mieszamy i smażymy ok 10 minut, a następnie mieszamy wszystko z kaszą, doprawiamy, wsypujemy bułkę tartą, z farszu wyrabiamy placuszki które rozkładamy na liściach kapusty, ostrożnie zwijamy gołąbki i układamy na dnie szerokiego naczynia, po ukończeniu zwijania, zalewamy rosołem i dusimy 30 minut, na koniec można podać z sosem na bazie rosołu z duszenia gołąbków, lub samodzielnie zrobić oddzielny sos.
Tą wersję gołąbków podaję z sosem z przecieru pomidorowego i oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 22.10.2014 19:41
zjadłabym sobie
irenka 22.10.2014 19:19
pyszny obiadek
nogawkuchni 22.10.2014 17:08
Smakowite gołąbki,sycący obiad, pysznie się prezentuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak