Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka średniej wielkości
kasza jaglana 200 g
pierś z kurczaka 500-600 g
cebula biała 1 sztuka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
czosnek 1 ząbek
oregano świeże 1 pęczek
tymianek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy do smażenia
bulion (drobiowy lub warzywny)

Porada

* Jeśli nie posiadamy szybkowaru, gołąbki możemy dusić również w odpowiednim garnku lub upiec je w piekarniku. ** Bulion możemy także wymieszać z przecierem pomidorowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą jaglaną i kurczakiem

1. Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.

Kaszę jaglaną prażymy i studzimy, a następnie płuczemy ją w gorącej wodzie (oba zabiegi wykonujemy po to, aby pozbyć się ewentualnej goryczki oraz uniknąć sklejania się kaszy).

Wypłukaną kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji : 1 część kaszy do 2 części wody.

Umyte i osuszone piersi z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa.

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju rzepakowym.

2. Do miski dodajemy ugotowaną kaszę, zmielone mięso kurczaka, podsmażoną cebulkę, posiekane świeże liście oregano, suszony tymianek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz doprawiamy solą, pieprzem cayenne i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Następnie przystępujemy do zawijania.

Na liście pozbawione grubszej części, układamy porcję farszu i odpowiednio zawijamy.

Na dnie szybkowaru* układamy liście kapusty, a na nich uformowane gołąbki. Całość również przykrywamy liściem kapusty i zalewamy ulubionym bulionem**.
Gołąbki dusimy około 15 minut, licząc od momentu parowania z gwizdka szybkowaru.

Gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym, sosem czosnkowym lub innym ulubionym :)

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 28.10.2014 07:10
apetyczne gołąbki
Hrabina w kuchni 27.10.2014 20:40
Bardzo smaczne.
gosia1988 27.10.2014 19:43
coś dla mnie
wwwiolka 27.10.2014 19:42
Bardzo fajny przepis.
pajbek 27.10.2014 18:07
To lubię :-)
cukiereczek 27.10.2014 17:26
jak u mamy apetycznie i domowe
Bernadeta1 27.10.2014 17:10
lubię gołąbki z wloskiej kapusty ale z kaszą jaglaną jeszcze nie jadłam a na pewno smaczne
Renata9 27.10.2014 17:04
jeszcze takich gołąbków nie jadłam, ale na pewno są smaczne
monikalangier 27.10.2014 16:45
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak