Gołąbki z kaszą i grzybami z polędwiczką wieprzową oraz sosem grzybowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Gołąbki trochę inaczej;) Z grzybami, dwoma rodzajami kaszy (gryczana i jęczmienna), do tego sos z grzybów leśnych oraz polędwica. Takie gołąbki to alternatywa dla zwykłej kaszy czy ziemniaków, które zwykle podajemy do mięs polecam!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki

  • kapusta włoska

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • kasza gryczana

    100 gramów
  • kasza jęczmienna

    100 gramów
  • grzyby suszone

    3 garście
  • pieczarki

    400 gramów
  • koperek świeży

    0.5 pęczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    3 duże łyż.
  • masło 82%

    0.25 kostki
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 szczypta

Sos

  • grzyby suszone

    2 garście
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • ziele angielskie

    6 sztuk
  • śmietana kremowa 30%

    150 gramów
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • Bulion grzybowy

    0.75 litr
  • mąka

    3 łyżki
  • masło 82%

    0.25 kostki
  • koperek świeży

    0.5 pęczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta

Mięso

  • polędwica wieprzowa

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 duża łyż.
  • olej rzepakowy

    5 dużych łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę myję i odcinam głąb. Ostrożnie odrywam liście, aby ich nie uszkodzić. W dużym garnku gotuje wodę i sparzam liście przez parę minut. W tym czasie myję polędwice, kroję na pół, dodaję przyprawy i wkładam na chwilę do lodówki (ok 30 minut).

W tym czasie kroję pieczarki, cebule w małą kostkę oraz grzyby, które się moczyły przez godzinę we wrzątku. Na patelnie wlewam olej i daję trochę masła. Następnie wrzucam cebulę i podsmażam. Jak się lekko zarumieni dodaję pieczarki i grzyby i smażę aż odparuje woda i staną się lekko rumiane.

W osobnym garnku gotuję kasze (ja użyłam gryczanej oraz jęczmiennej wiejskiej) ok. 15 minut tak jak na opakowaniu. Jak będzie gotowa, studzę ją, przesypuję do miski i dodaję usmażone grzyby z cebulą. Teraz pozostaje tylko doprawienie według uznania. Ja dodaję także trochę świeżego koperku. Następnie całą wodę z moczenia grzybów (zostawiam garść grzybów w wodzie by zostały do sosu) stawiam na gaz. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Zabieram się za zawijanie gołąbków. Z każdego liścia kapusty delikatnie nożem wycinam zgrubienia (ostrożnie, aby nie uszkodzić liści) i nakładam po ok. 3 łyżki farszu.

Na dno garnka wykładam liście kapusty i układam gołąbki jeden obok drugiego. Gołąbki zalewam 1/3 wywaru grzybowego. W kubku mieszam śmietanę 30% oraz 2 łyżki 18% i dodaję mąkę. Gdy reszta wywaru się gotuje, dodaję zawartość kubka oraz klasyczną zasmażkę (masło z mąką).

Na koniec dodaję świeży koperek. Przechodzę do mięsa. Na bardzo rozgrzanej patelni przysmażam polędwicę, następnie wkładam do piekarnika na 25-30 minut do 180 stopni. Jak się upiecze pozostawiam ją na 5 minut, by odpoczęła.

Gołąbki wyłączam po ok. 30 minutach. Naprawdę polecam to danie. Idealnie się ze sobą komponuje każdy z przedstawionych składników.

wikabend
Żeby zamknąć soki w mięsie, polędwicę smażymy na bardzo rozgrzanej patelni. A po wyjęciu z piekarnika zostawiamy chwilkę, aby odpoczęła. Kombinacja kilku rodzajów kasz, daje bardzo dobry smak i rozmaitość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat