Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą i grzybami z polędwiczką wieprzową oraz sosem grzybowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gołąbki trochę inaczej;) Z grzybami, dwoma rodzajami kaszy (gryczana i jęczmienna), do tego sos z grzybów leśnych oraz polędwica. Takie gołąbki to alternatywa dla zwykłej kaszy czy ziemniaków, które zwykle podajemy do mięs polecam!

Składniki:

Gołąbki

kapusta włoska 1 sztuka
cebula 2 sztuki
kasza gryczana 100 gramów
kasza jęczmienna 100 gramów
grzyby suszone 3 garście
pieczarki 400 gramów
koperek świeży 0.5 pęczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
olej rzepakowy 3 duże łyż.
masło 82% 0.25 kostki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 szczypta

Sos

grzyby suszone 2 garście
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 6 sztuk
śmietana kremowa 30% 150 gramów
śmietana 18% 2 łyżki
Bulion grzybowy 0.75 litr
mąka 3 łyżki
masło 82% 0.25 kostki
koperek świeży 0.5 pęczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta

Mięso

polędwica wieprzowa 1 sztuka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 duża łyż.
olej rzepakowy 5 dużych łyż.

Porada

Żeby zamknąć soki w mięsie, polędwicę smażymy na bardzo rozgrzanej patelni. A po wyjęciu z piekarnika zostawiamy chwilkę, aby odpoczęła. Kombinacja kilku rodzajów kasz, daje bardzo dobry smak i rozmaitość.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą i grzybami z polędwiczką wieprzową oraz sosem grzybowym

Kapustę myję i odcinam głąb. Ostrożnie odrywam liście, aby ich nie uszkodzić. W dużym garnku gotuje wodę i sparzam liście przez parę minut. W tym czasie myję polędwice, kroję na pół, dodaję przyprawy i wkładam na chwilę do lodówki (ok 30 minut).

W tym czasie kroję pieczarki, cebule w małą kostkę oraz grzyby, które się moczyły przez godzinę we wrzątku. Na patelnie wlewam olej i daję trochę masła. Następnie wrzucam cebulę i podsmażam. Jak się lekko zarumieni dodaję pieczarki i grzyby i smażę aż odparuje woda i staną się lekko rumiane.

W osobnym garnku gotuję kasze (ja użyłam gryczanej oraz jęczmiennej wiejskiej) ok. 15 minut tak jak na opakowaniu. Jak będzie gotowa, studzę ją, przesypuję do miski i dodaję usmażone grzyby z cebulą. Teraz pozostaje tylko doprawienie według uznania. Ja dodaję także trochę świeżego koperku. Następnie całą wodę z moczenia grzybów (zostawiam garść grzybów w wodzie by zostały do sosu) stawiam na gaz. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Zabieram się za zawijanie gołąbków. Z każdego liścia kapusty delikatnie nożem wycinam zgrubienia (ostrożnie, aby nie uszkodzić liści) i nakładam po ok. 3 łyżki farszu.

Na dno garnka wykładam liście kapusty i układam gołąbki jeden obok drugiego. Gołąbki zalewam 1/3 wywaru grzybowego. W kubku mieszam śmietanę 30% oraz 2 łyżki 18% i dodaję mąkę. Gdy reszta wywaru się gotuje, dodaję zawartość kubka oraz klasyczną zasmażkę (masło z mąką).

Na koniec dodaję świeży koperek. Przechodzę do mięsa. Na bardzo rozgrzanej patelni przysmażam polędwicę, następnie wkładam do piekarnika na 25-30 minut do 180 stopni. Jak się upiecze pozostawiam ją na 5 minut, by odpoczęła.

Gołąbki wyłączam po ok. 30 minutach. Naprawdę polecam to danie. Idealnie się ze sobą komponuje każdy z przedstawionych składników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak