Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą i grzybami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
kasza gryczana 400 g
cebula 2 szt
sól i pieprz
boczek wędzony 100 g
Bulion grzybowy 1 szkl
tłuszcz
sos grzybowy
grzyby leśne 300 g
cebula 1 szt
SMIETANA18% 150 ml
mąka 1 łyżeczka
sól i pieprz
masło 2 łyżki
koperek posiekany 1 łyżka
grzyby 450 mrożone

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą i grzybami

Z kapusty wyciąć głąba. Włożyć kapustę na wrzącą i osoloną wodę, parzyć do momentu aż liście zmiękną . Wyjąć kapustę na cedzak, osączyć i lekko oddzielać liście od kapusty. Z każdego liścia ściąć zgrubiałe nerwy. Małymi liśćmi wyłożyć dno garnka. FARSZ Kaszę ugotować w osolonej wodzie, na sypko. Cebulę obrać i razem z boczkiem, pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni. Rozmrożone grzyby pokroić, usmażyć na tłuszczu. Pod koniec smażenia, dodać do grzybów, cebulę z boczkiem. Doprawić farsz solą i pieprzem, wymieszać. Na każdy liść kapusty nakładać farsz i zawijać. Gołąbki układać w garnku na liściach kapusty, podlać bulionem, dusić przez około 35 minut. SOS GRZYBOWY Cebulę obrać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Do cebuli dodać grzyby, przesmażyć. Kostkę grzybową rozpuścić w szklance wody, dodać do grzybów, gotować na wolnym ogniu z przyprawami. Następnie śmietanę wymieszać z mąką, dodać do grzybów, posypać koperkiem, zagotować. Podawać gołąbki polane sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak