Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem mielonym i sosem grzybowym.

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gołąbki

mięso mielone 500 g
kapusta biała 1 szt
cebula czerwona 1 szt
kasza gryczana 100 g
masło 1-2 lyzki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
grzyby suszone

Sos Grzybowy

grzyby suszone 35-40 g
cebula 1 szt
mąka pszenna 1 lyzka
woda 2 szkl
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Porada

Główkę kapusty z naciętym dołem (tym twardym) mozna wlozyc do mikrofali , robi się z 10-15 min i liście same będą odchodziły!!

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem mielonym i sosem grzybowym.

Do sporej miski wrzucamy kaszę gryczaną i mięso mielone. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy masło. Grzyby kroimy w drobną kostkę . Na patelnię wrzucamy cebulę i grzyby, wszystko smażymy kilka minut aż cebula się zeszkli a grzyby puszczą i odparują wodę – przerzucamy do farszu. Farsz doprawiamy. Kapustę nacinamy nożem przy głąbie (tak aby liście mogły spokojnie się odrywać) i wkładamy do garnka z wodą, wszystko gotujemy i pojedynczo, delikatnie odrywamy i wyjmujemy liście, przekładając je od razu do zimnej wody Następnie zawijamy farsz w liście kapusty (jeśli mają one bardzo twardą łodygę, można ją lekko odkroić), składamy boki i zwijamy.Wszystko zalewamy wodą z moczenia grzybów oraz bulionem ,przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 1-1,5 godziny (aż kapusta będzie miękka).


Suszone grzyby myję , po czym wkładam do miseczki i zalewam zimną wodą. Odstawiam na kilka godzin . Następnie grzyby gotuję w tej samej wodzie, w której się moczyły. Dodaję ziele angielskie,lisc laurowy i lubczyk,doprawiam sola i pieprzem.Gotuję razem dotąd, aż grzyby będą miękkie, nast. osączam,kilka zostawiam, (wywaru nie wylewam) . Mąkę rumienię na ciemnozłoty kolor, dodaję masło i robię zasmażkę,razem z grzybami wszystko blenduje i dodaje do wywaru z grzybów. Doprawiam do smaku , calosc mieszam, przykrywam przykrywką tak by całość mogła się dusić około 10 min

.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ali 10.11.2014 11:21
Wygląda smakowicie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak