Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na 30 sztuk

kapusta biała 2 szt
kasza gryczana 500 gram
grzyby leśne 3 garście
pieczarki 200 gram
cebula 2 szt
sos sojowy 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
Liść lubczyku suszony Prymat
przyprawa uniwersalna

Dodatkowo

margaryna 100 gram
sos grzybowy
olej do smażenia

Porada

Gdy kasza nie zechce się kleić, dodać jajko surowe lub gotowane ziemniaki zgniecione.

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI

Grzyby namoczyć na noc a na drugi dzień ugotować, odcedzić i wystudzić. Drobno pokroić. Ze środków kapusty wyciąć głąby. Główki sparzyć- włożyć każdą osobno do garnka z lekko osoloną i gotującą się wodą. Delikatnie obrać i ściągać pojedynczo liście gdy zaczną odchodzić. Wystudzić. Kasze ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do miękkości aż zaczną się rozgotowywać. Wystudzić na sicie wyciągnięte z woreczków. Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub posiekać, usmażyć razem z grzybami na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw, sosu sojowego i ziół. Wystudzić. W dużej misce wymieszać kasze, smażone grzyby z pieczarkami i cebule. Gotowy farsz zawijać w liście kapusty formując gołąbki. Dno naczynia do zapiekania lub brytfanny wyłożyć ''wolnymi i brzydkimi'' liśćmi, na liście ciasno ułożyć warstwę gołąbków a wolne luki powkładać plasterki margaryny. Czynność powtórzyć do skończenia się farszu. Całość zalać wodą (wymieszaną z przyprawą uniwersalną) do połowy wysokości. Na wierzchu ułożyć liście które zostały.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i zapiekać dodatkowo ok 30 min aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Takie gołąbki najlepsze są na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

W poszukiwaniu inspiracji 02.05.2015 18:07
Bardzo ciekawy pomysł ;)
Skotka 02.05.2015 17:05
Pyszne, uwielbiam z kaszą i grzybami:)
gosia561 02.05.2015 16:59
z kaszą jeszcze nie jadłam
Aannkaa82 02.05.2015 16:54
Kuszą mnie te gołąbki z kaszą ale jeszcze nigdy nie robiłam :)
eliza135 02.05.2015 16:53
jeszcze takich nie jadłam
w mojej kuchni 02.05.2015 16:38
pyszne jedzonko..
Konczi 02.05.2015 16:10
to jest pyszne !
Aleksandra/Olcia 02.05.2015 16:00
pyszności,gołąbki to z każdym farszem uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak