Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

kapusta biała główka
kasza gryczana 1,5 szklanki
pieczarki 500 gram
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
ser żółty 5 dag
olej do smażenia
grzyby suszone łyżka
kostka rosołowa 1 sztuka

DODATKOWO

boczek wędzony 200-250 gram
natka pietruszki

Porada

Tak przygotowane gołąbki można także podać z dowolnym sosem. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

Kroki postępowania

1
Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odrywając wierzchnie liście w miarę jak stają się miękkie.
NADZIENIE:
Suszone grzyby namaczamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie gotujemy je do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane miksujemy wraz z wodą w której się gotowały.
Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy.
Krok 1 - Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem foto
2
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowane i zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewamy do momentu jak płyn odparuje.
Krok 2 - Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem foto
3
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowane składniki: kaszę, grzyby i ser łączymy ze sobą. Otrzymane nadzienie doprawiamy do smaku.
Krok 3 - Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem foto
4
SKŁADANIE:
Przygotowany farsz nakładamy na ugotowane liście. Zwijamy gołąbki.
Krok 4 - Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem foto
5
Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. W tak wyłożonym układamy koło siebie uformowane gołąbki. W około 2 szklankach wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Przygotowanym bulionem zalewamy gołąbki. Wierzch przykrywamy liści kapusty. Gołąbki pieczemy około 1 godziny w 180°C.
Krok 5 - Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem foto
6
Między czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.
Gotowe gołąbki porcjujemy. Podajemy okraszane boczkiem. Dekorujemy natką pietruszki.
Krok 6 - Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 23.01.2015 15:14
koniecznie muszę sama takie przygotować
gusia1000 23.01.2015 00:57
na pewno smaczne.
ben-ka 22.01.2015 16:39
Ciekawy pomysł, takich gołąbków jeszcze nie jadłam.
Edith85 21.01.2015 20:16
smakowite gołąbeczki
2milutka 21.01.2015 20:03
Wspaniale wyglądają!
AgaS10 21.01.2015 19:45
świetne danie:)
agnieszka214 21.01.2015 19:43
apetyczny obiadek mniam
Ola1984 21.01.2015 18:50
Uwielbiam gołąbki z kaszą u mnie najczęściej z jęczmienną, ale twoja propozycja bardzo mi się podoba.
Wafelek2601 21.01.2015 16:27
Ależ mam ochotę na takie gołąbki
Małgorzata Pin 21.01.2015 16:24
bardzo zdrowe, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak