Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki z kaszą gryczaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt.
  • mięso mielone

    1 kg
  • kasza gryczana

    2,5 torebki
  • cebula

    1 szt
  • sól i pieprz

  • woda

    0,5-1 litra
  • kostka rosołowa

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy kaszę i odstawiamy do wystygnięcia.
Z kapusty wycinamy głąb i parzymy w gorącej wodzie zdejmując po kolei liście
Cebulkę kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem do miękkości
Do mięsa dodajemy cebulę i kaszę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy
Na liście kapusty nakładamy nasze nadzienie i zawijamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym
Całość zalewamy wodą tak, aby wszystkie gołąbki były przykryte. Dodajemy kostkę rosołową i wstawiamy do piekarnika.
Gołąbki pieczemy pod przykryciem ok 1-1,5 godziny. „Rosołek”, w którym się piekły gołąbki jest idealną bazą do przygotowania sosu – wg uznania

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula191919

01.09.2015 23:08
wygląda bardzo smacznie!

Aleksandra/Olcia

08.07.2015 12:37
uwielbiam mniam

jagoda5913

08.07.2015 12:11
Pycha ,zrobię takie z kaszą gryczaną

Pani Domu

08.07.2015 11:04
wyglądają pysznie

w mojej kuchni

08.07.2015 10:23
pyszne danie podano na obiad

jasiek

07.07.2015 23:11
pyszne takie z kaszką

patryska76

07.07.2015 23:04
smaczne gołąbki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat