Gołąbki z kaszą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • kasza jęczmienna

    1 woreczek
  • kasza gryczana

    1 woreczek
  • pieczarki

    25 dkg
  • mięso mielone

    25 dkg
  • cebula

    2 szt
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kasze ugotować i przestudzić. Cebulę pokroić, oprószyć słodką papryką i podsmażyć na oleju. Pieczarki pokroić i podsmażyć do odparowania wody. Kasze, mięso, pieczarki, cebulę, posiekaną papryczkę peperoni i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku. Delikatnie zdjąć z kapusty liście i wyciąć nerwy. Farsz nakładać na liście i zawijać. Gołąbki układać ciasno w natłuszczonym naczyniu do zapiekania.
Gołąbki polać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Jeśli naczynie nie ma przykrywki, użyć folii aluminiowej. Zapiekać około godziny w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia gołąbki odkryć, żeby kapusta się przypiekła. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata Pin 10.01.2015 17:03
nie jadłam, ale muszę kiedyś spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat