Gołąbki z kapusty włoskiej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1 szt
  • ryż

    200 g
  • mięso mielone wieprzowe

    80 dag
  • cebula

    1 szt
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z kapusty włoskiej foto
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy główkę kapusty gotujemy i ściągamy z niej pojedynczo liście. Z każdego liścia ścinamy nerwy.
Krok 2 - Gołąbki z kapusty włoskiej foto
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do ryżu dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Krok 3 - Gołąbki z kapusty włoskiej foto
W każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy dość ciasno jak na krokiety.
Krok 4 - Gołąbki z kapusty włoskiej foto
W dużym garnku na dnie układamy twarde liście kapusty które znajdują się przy głębie po to aby nasze gołąbki nam się nie przypaliły. Gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami przyprawy uniwersalnej Gołąbki gotujemy około 40 minut aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odlewamy 2 szklanki gorącego wywaru z gotowania gołąbków , dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. 1/2 szklanki wody mieszamy z mąką i śmietaną, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 29.06.2017 07:34
bardzo dobre
ilka01 29.06.2017 01:12
pyszności .....:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat