Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kapusty włoskiej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 szt
ryż 200 g
mięso mielone wieprzowe 80 dag
cebula 1 szt
ząbek czosnku 2 szt
sól i pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kapusty włoskiej

Kroki postępowania

1
W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy główkę kapusty gotujemy i ściągamy z niej pojedynczo liście. Z każdego liścia ścinamy nerwy.
Krok 1 - Gołąbki z kapusty włoskiej foto
2
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do ryżu dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy.
Krok 2 - Gołąbki z kapusty włoskiej foto
3
W każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijamy dość ciasno jak na krokiety.
Krok 3 - Gołąbki z kapusty włoskiej foto
4
W dużym garnku na dnie układamy twarde liście kapusty które znajdują się przy głębie po to aby nasze gołąbki nam się nie przypaliły. Gołąbki układamy ciasno w garnku, zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami przyprawy uniwersalnej Gołąbki gotujemy około 40 minut aż kapusta zmięknie. Po tym czasie odlewamy 2 szklanki gorącego wywaru z gotowania gołąbków , dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę gotujemy. 1/2 szklanki wody mieszamy z mąką i śmietaną, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Gołąbki polewamy sosem pomidorowym.
Krok 4 - Gołąbki z kapusty włoskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 29.06.2017 07:34
bardzo dobre
ilka01 29.06.2017 01:12
pyszności .....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak