Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z indykiem w pomidorowym sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Delikatne gołąbki z drobiowym mięsem w aromatycznym sosie.

Składniki:

mięso mielone indycze 400 gramów
bułka czerstwa 2 sztuki
cebula podsmażona 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
kapusta biała 1 sztuka
jajko duże 1 sztuka

Składniki na sos:

Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
śmietana 36% 200 mililitrów
pomidory w zalewie pomidorowej 400 gramów
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z indykiem w pomidorowym sosie

Przygotowanie mięsa:

Zmielone mięso przekładamy do miski i wyrabiamy z jajkiem, cebulą i przyprawami. Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę. Przyprawiamy i mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Przygotowanie kapusty:

Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do wrzącej wody. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy liście i proces powtarzamy aż do liścia.

Przygotowanie gołąbków:

Gotowy farsz nakładamy na liście, zwijamy i układamy w garnku. Zalewamy wodą w której gotowała się kapusta. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Przygotowanie sosu:

Pomidory miksujemy w wywarze z gotowania gołąbków. Przelewamy do garnka i przez chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, zioła prowansalskie oraz majeranek. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak