Gołąbki z indykiem w pomidorowym sosie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Delikatne gołąbki z drobiowym mięsem w aromatycznym sosie.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone indycze

    400 gramów
  • bułka czerstwa

    2 sztuki
  • cebula podsmażona

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • kapusta biała

    1 sztuka
  • jajko duże

    1 sztuka

Składniki na sos:

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżka
  • śmietana 36%

    200 mililitrów
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    400 gramów
  • Majeranek suszony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie mięsa:

Zmielone mięso przekładamy do miski i wyrabiamy z jajkiem, cebulą i przyprawami. Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę. Przyprawiamy i mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Przygotowanie kapusty:

Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do wrzącej wody. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy liście i proces powtarzamy aż do liścia.

Przygotowanie gołąbków:

Gotowy farsz nakładamy na liście, zwijamy i układamy w garnku. Zalewamy wodą w której gotowała się kapusta. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Przygotowanie sosu:

Pomidory miksujemy w wywarze z gotowania gołąbków. Przelewamy do garnka i przez chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, zioła prowansalskie oraz majeranek. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat