Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z indykiem w pomidorowym sosie
Przygotowanie mięsa:
Zmielone mięso przekładamy do miski i wyrabiamy z jajkiem, cebulą i przyprawami. Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę. Przyprawiamy i mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Przygotowanie kapusty:
Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy do wrzącej wody. Chwilę gotujemy. Zdejmujemy liście i proces powtarzamy aż do liścia.
Przygotowanie gołąbków:
Gotowy farsz nakładamy na liście, zwijamy i układamy w garnku. Zalewamy wodą w której gotowała się kapusta. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Przygotowanie sosu:
Pomidory miksujemy w wywarze z gotowania gołąbków. Przelewamy do garnka i przez chwilę gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę, zioła prowansalskie oraz majeranek.