Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem

Gołąbki z indykiem i czarnym ryżem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Gołąbki przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te przygotowane z młodej kapusty, która jest miękka i niezwykle delikatna. Uwielbiam też komponować nowe połączenia, dlatego dziś zapraszam na gołąbki z farszem przygotowanym z czarnego ryżu oraz piersi indyka.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • młoda kapusta

    1 główka
  • pierś z indyka

    650 gramów
  • ryż czarny

    250 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula szalotka

    4 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • suszone pomidory

    1 łyżka
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

DODATKI

  • bulion

    1 litr
  • liście laurowe

    8 sztuk
  • sos pomidorowy

    0.5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka z posoloną i wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście. Zdejmujemy je pojedynczo i odcinamy grubsze części.

KROK 2. Mięso z indyka mielimy w maszynce do mięsa, ryż gotujemy w lekkim bulionie, a pokrojoną cebulkę szklimy na maśle. Pod koniec dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone pomidory oraz zioła i smażymy dosłownie chwilę, tylko do momentu aż uwolni się aromat. Zmielone mięso, ugotowany ryż oraz cebulkę z ziołami dokładnie łączymy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wykładamy liśćmi kapusty, a gołąbki kładziemy łączeniem do dołu. Pomiędzy poszczególne partie wkładamy liście laurowe, gołąbki zalewamy bulionem, a na wierzch również układamy liście kapusty. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny.

** Gołąbki podałam z sosem przygotowanym ze świeżych pomidorów. Ich skórkę sparzyłam i usunęłam. Następnie pomidory pokroiłam na ćwiartki i wydrążyłam pestki. Cebulkę zeszkliłam na oliwie, dodałam pomidory, doprawiłam solą, cukrem oraz pieprzem i dusiłam do miękkości. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Do sosu dodałam także czosnek, bazylię i oregano.

Życzę smacznego! :)

Futka
Gołąbki świetnie smakują także z sosem pieczarkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat