GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka(mała)
  • ziemniaki

    800 gram
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • frankfurterki

    150 gram
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • bulion warzywny

    1 litr
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
Z kapusty wyciąć głąb,sparzyć ją w garnku z wrzącą i zdjąć liście.Następnie ze sparzonych i ostudzonych liści ściąć płasko nożem najgrubsze nerwy.
Krok 2 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę gdy cebula jest już prawie gotowa dodać posiekane ząbki czosnku i wszystko razem smażyć jeszcze przez pół minuty.
Krok 3 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem,jajko,mąkę pszenną,świeżo mielony czarny pieprz,przyprawę do ziemniaków oraz sól do smaku.Mieszając połączyć składniki farszu.
Krok 4 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
Frankfurterki pokroić na około 7-8 centymetrowe kawałki.Ziemniaczany farsz nakładać porcjami w sparzone liście kapusty razem z kawałkiem frankfurterki i zwijać gołąbki zakładając brzegi kapusty.
Krok 5 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
Na dnie garnka położyć kilka liści kapusty a następnie ułożyć gołąbki.Zalać całość bulionem warzywnym,postawić garnek na małym ogniu i dusić gołąbki pod przykryciem przez 45 minut od zagotowania.
Krok 6 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
Gotowe gołąbki podawać na ciepło same lub z dodatkiem sosu pomidorowego,grzybowego lub pieczarkowego.Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 24.01.2017 17:26
ciekawy pomysł
Wacław 10.03.2014 10:11
pyszne gołąbki ,my również dajemy różne farsze do gołąbków
kate.500 06.03.2014 18:57
pyszna odmiana
Krystyna32 05.03.2014 12:36
pomysłowe i smaczne
Ada-Gaba 05.03.2014 06:54
bardzo pomysłowe danie, wypróbuję
Milka100 04.03.2014 21:41
smacznie i w innym wydaniu
gosia1988 04.03.2014 20:38
dla mnie coś nowego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat