Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka(mała)
ziemniaki 800 gram
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
frankfurterki 150 gram
jajko 1 szt
mąka pszenna 2 łyżki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
olej rzepakowy 3 łyżki
bulion warzywny 1 litr
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ

Kroki postępowania

1
Z kapusty wyciąć głąb,sparzyć ją w garnku z wrzącą i zdjąć liście.Następnie ze sparzonych i ostudzonych liści ściąć płasko nożem najgrubsze nerwy.
Krok 1 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
2
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę gdy cebula jest już prawie gotowa dodać posiekane ząbki czosnku i wszystko razem smażyć jeszcze przez pół minuty.
Krok 2 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
3
Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem,jajko,mąkę pszenną,świeżo mielony czarny pieprz,przyprawę do ziemniaków oraz sól do smaku.Mieszając połączyć składniki farszu.
Krok 3 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
4
Frankfurterki pokroić na około 7-8 centymetrowe kawałki.Ziemniaczany farsz nakładać porcjami w sparzone liście kapusty razem z kawałkiem frankfurterki i zwijać gołąbki zakładając brzegi kapusty.
Krok 4 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
5
Na dnie garnka położyć kilka liści kapusty a następnie ułożyć gołąbki.Zalać całość bulionem warzywnym,postawić garnek na małym ogniu i dusić gołąbki pod przykryciem przez 45 minut od zagotowania.
Krok 5 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto
6
Gotowe gołąbki podawać na ciepło same lub z dodatkiem sosu pomidorowego,grzybowego lub pieczarkowego.Smacznego.
Krok 6 - GOŁĄBKI Z FARSZEM ZIEMNIACZANYM I FRANKFURTERKĄ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.01.2017 17:26
ciekawy pomysł
Wacław 10.03.2014 10:11
pyszne gołąbki ,my również dajemy różne farsze do gołąbków
kate.500 06.03.2014 18:57
pyszna odmiana
Krystyna32 05.03.2014 12:36
pomysłowe i smaczne
Ada-Gaba 05.03.2014 06:54
bardzo pomysłowe danie, wypróbuję
Milka100 04.03.2014 21:41
smacznie i w innym wydaniu
gosia1988 04.03.2014 20:38
dla mnie coś nowego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak