Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą kuskus w wytrawnym sosie

Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą kuskus w wytrawnym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki

  • mięso mielone

    25 dag
  • chleb czerstwy

    1 kromka
  • cebula czerwona

    1 szt
  • kuskus

    1/2 szkl
  • bulion

    1/2 szkl
  • sól

  • pieprz

  • kapusta czerwona

    6 liści

Sos

  • cebula czerwona

    1
  • oliwa

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    200 ml
  • majeranek Prymat

  • sól

  • pieprz

  • sok z granatu

    2 łyżki
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gotujemy liście kapusty ok 5-8 min. Wyciągamy, przelewamy zimną wodą i wycinamy głębie. Kaszę kuksus zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 5 min. Nmaczamy chleb w letniej wodzie. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Zagniatamy mięso z kaszą kuskus, cebulą, odciśniętą kromką chleba. Doprawiamy do smaku i nadziewamy gołąbki. Układamy w garnku. Zalewamy wodą lub bulionem i dusimy na wolnym ogniu ok 30-40 min.
W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy obraną, pokrojoną w piórka cebulę i szklimy ją. Zalewamy wszystko bulionem i winem i dusimy ok 10 min. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem. Dodajemy sok z granatu. Zagęszczamy sos mąką rozrobioną z zimną wodą. Zagotowujemy. Polewamy gołąbki sosem, posypujemy pestkami granatu i ozdabiamy natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Aleksandraa

01.10.2014 19:52
bardzo ciekawy przeppis

Ada-Gaba

17.08.2014 15:09
wyglądają przepysznie

DorotaZ

06.04.2014 22:07
Chętnie wypróbuję :) Wyglądają znakomicie:)

Anna133

06.04.2014 19:46
nigdy nie jadłam takich

ao_12

06.04.2014 19:42
wyglądają apetycznie, mam smaka na takie gołąbki

Pyszota

06.04.2014 18:20
pięknie udekorowane

kasienka23

06.04.2014 18:16
wspaniałe gołąbki!

Joannasz3190

06.04.2014 18:09
Oryginalne :)

Beatris

06.04.2014 18:06
Wyśmienita potrawa, pięknie podana...

Grazyna0211

06.04.2014 17:40
ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat