Gołąbki z czerwonej kapusty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    3 sztuki
  • koperek

    1 pęczek
  • kurki

    20 dkg
  • sól

  • masło

    2 łyżki
  • bulion warzywny

    250 ml
  • sos

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • mleko

    2 szklanki
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • cukier

  • gałka muszkatołowa Prymat

  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • kasza

    15 dkg
  • kapusta czerwona

    1 duża głowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy na półmiękko.Kurki gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku,odcedzamy,przelewamy zimną wodą i kroimy.Na maśle przesmażamy kurki,dodajemy posiekaną cebulę,3 łyżki bulionu i dusimy 10 - 15 minut,pod koniec solimy.Kaszę mieszamy z grzybami i posiekanym koperkiem.Doprawiamy solą i pieprzem.Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy aż liście zmiękną.Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy.Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty,układamy gołąbki.Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu.W rondelku z masła i mąki robimy zasmażkę.Rozprowadzamy ją zimnym mlekiem i mieszając,gotujemy aż sos zgęstnieje.Doprawiamy solą,białym pieprzem,cukrem,szczyptą gałki muszkatołowej i sokiem z cytryny.Gołąbki przed podaniem polewamy gorącym sosem.Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mamusia1 07.01.2014 09:50
śmieszna potrawa
cooleczka 15.02.2012 18:53
ja też nigdy nie wpadłam na to, żeby wypróbować z czerwoną kapustą, mimo że tak ją lubię ;)
Tika4444 05.12.2011 11:17
ciekawy pomysł
rutynka 21.11.2011 09:17
Gołąbki z czerwonej kapusty? muszą być bardzo smaczne:)
Wacław 10.10.2011 10:23
też takich nie jadłem,na pewno są pyszne
piotereq 26.09.2011 09:38
super
owca441 10.07.2011 22:42
dla mnie to pyszna nowość
owca441 10.07.2011 22:42
dla mnie to pyszna nowość
Ania67 24.05.2011 09:54
Ooo- takich jeszcze nie jadłam- fajny pomysł
Ania67 24.05.2011 09:54
Ooo- takich jeszcze nie jadłam- fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat