Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Poznaj przepis na gołąbki z cielęciną i wypróbuj go w swojej kuchni. Każdy fan tego polskiego przysmaku pokocha tę wersję z cielęciną. 

Składniki:

GOŁĄBKI

kapusta włoska 1 główka
kasza jęczmienna perłowa 150 g
ryż 150 g
cielęcina 500 g
cebula biała 1 szt.
śmietana 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY

Czosnek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól w młynku Prymat

DODATKI

bulion
przecier pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z cielęciną i kaszą perłową

Propozycja na smakowite gołąbki wypełnione farszem z delikatnego mięsa cielęcego, ryżu i kaszy perłowej. Całość podana z lekkim, domowym przecierem pomidorowym oraz świeżą natką pietruszki.

KROK 1. Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście. Ryż i kaszę perłową dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju z dodatkiem łyżeczki masła.

KROK 2. Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ryż, kaszę perłową, łyżkę śmietany i zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, solą oraz dwoma rodzajami pieprzu. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.

KROK 3. Uformowane gołąbki układamy na wyłożonej liśćmi kapusty brytfance, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 1 godzinę.

Gołąbki podajemy z przecierem pomidorowym i świeżą zieleniną.

Sprawdź także inne propozycje na dania z cielęciną:

Cielęce pulpety z brokułem i sosem bazyliowym

Żeberka cielęce z cebulą duszone

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 12.01.2016 21:18
ładnie wygląda , smacznego
Malinka 11.01.2016 19:37
Chętnie bym skosztowała... :)
halina17 11.01.2016 17:11
Dobre gołąbki.
paula8 11.01.2016 16:29
wyglądają obłędnie ;)
foczka-ks 11.01.2016 15:42
ładnie i smacznie to mało powiedziane
mirosława4 11.01.2016 15:02
apetyczne z kaszą nigdy jeszcze nie robiłam
gosia561 11.01.2016 12:53
apetycznie wyglądają
Benita 11.01.2016 12:06
Prezentują się rewelacyjnie
Madzai 11.01.2016 10:58
Chętnie bym spróbowała :)
Aleksandra/Olcia 11.01.2016 10:21
wyglądają przepysznie!
Krzysztof15 11.01.2016 09:37
super gołabki
Mniam 11.01.2016 09:27
Z chęcią bym zjadła takie pyszne gołąbki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak