Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kapusta biała

    1 sztuka
  • ciecierzyca

    3,5 szklanka / ugotowanej
  • kasza jaglana

    3,5 szklanka / ugotowanej
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżka
  • cebula

    2 sztuka
  • czosnek

    6 ząbek
  • puree z dyni

    3 łyżka
  • olej rzepakowy

    3 łyżka
  • masło

    2 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1/2 łyżeczka
  • chili

  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona

PONADTO

  • bulion drobiowy

    1 szklanka
  • liść laurowy

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną foto
Do rondla włożyć olej i masło, rozgrzać, dodać drobno posiekaną cebulę i usmażyć bez rumienienia, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać puree z pieczonej dyni, koncentrat pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i kaszę jaglaną, doprawić do smaku przyprawami i bardzo starannie wymieszać.
Krok 2 - Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną foto
Dodać puree z pieczonej dyni, koncentrat pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i kaszę jaglaną, doprawić do smaku przyprawami i bardzo starannie wymieszać.
Krok 3 - Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną foto
Średniej wielkości kapustę umyć, wykroić głąb i włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować kilka minut, wyjąć kapustę i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście.

Nakładać po porcji farszu na wcześniej obgotowane liście kapusty, zaginać boczne części liścia i ściśle zwijać gołąbki, zaczynając od nasady liścia.
Krok 4 - Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną foto
Na dnie rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać starannie zwinięte gołąbki. Wlać szklankę bulionu, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
Krok 5 - Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną foto
Gołąbki podawać z sosem ze świeżych pomidorów, a poza sezonem z pomidorów z puszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

asiatok

10.01.2016 17:49
świetny wege przepis

Alex_M

18.10.2015 18:18
świetny pomysł!

MAR3STA

16.10.2015 09:15
uwielbiam gołąbki a te wyglądają obłędnie

berys18

16.10.2015 08:10
świetny pomysł na gołabki

agaK.

15.10.2015 18:42
Bardzo fajne, chętnie bym skosztowała.

Konczi

15.10.2015 14:49
muszą być przepyszne

Czarnula666

15.10.2015 14:48
Super pomysł na gołąbki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat