Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1 sztuka
ciecierzyca 3,5 szklanka / ugotowanej
kasza jaglana 3,5 szklanka / ugotowanej
koncentrat pomidorowy 3 łyżka
cebula 2 sztuka
czosnek 6 ząbek
puree z dyni 3 łyżka
olej rzepakowy 3 łyżka
masło 2 łyżka
sól 1/2 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczka
chili
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

PONADTO

bulion drobiowy 1 szklanka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Kroki postępowania

1
Do rondla włożyć olej i masło, rozgrzać, dodać drobno posiekaną cebulę i usmażyć bez rumienienia, pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać puree z pieczonej dyni, koncentrat pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i kaszę jaglaną, doprawić do smaku przyprawami i bardzo starannie wymieszać.
Krok 1 - Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną foto
2
Dodać puree z pieczonej dyni, koncentrat pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i kaszę jaglaną, doprawić do smaku przyprawami i bardzo starannie wymieszać.
Krok 2 - Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną foto
3
Średniej wielkości kapustę umyć, wykroić głąb i włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować kilka minut, wyjąć kapustę i odstawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie zdejmować z kapusty kolejne liście.

Nakładać po porcji farszu na wcześniej obgotowane liście kapusty, zaginać boczne części liścia i ściśle zwijać gołąbki, zaczynając od nasady liścia.
Krok 3 - Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną foto
4
Na dnie rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać starannie zwinięte gołąbki. Wlać szklankę bulionu, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut.
Krok 4 - Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną foto
5
Gołąbki podawać z sosem ze świeżych pomidorów, a poza sezonem z pomidorów z puszki.
Krok 5 - Gołąbki z ciecierzycą i kaszą jaglaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 10.01.2016 17:49
świetny wege przepis
Alex_M 18.10.2015 18:18
świetny pomysł!
MAR3STA 16.10.2015 09:15
uwielbiam gołąbki a te wyglądają obłędnie
berys18 16.10.2015 08:10
świetny pomysł na gołabki
agaK. 15.10.2015 18:42
Bardzo fajne, chętnie bym skosztowała.
Konczi 15.10.2015 14:49
muszą być przepyszne
Czarnula666 15.10.2015 14:48
Super pomysł na gołąbki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak