gołąbki z brązowym ryżem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt
  • ryż brązowy

    2 torebki
  • mięso mielone

    50 dag
  • oliwa

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    2 szkl
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - gołąbki z brązowym ryżem foto
Ryż brązowy ugotować na sypko, wystudzić. Z kapusty zdjąć uszkodzone wierzchnie liście, wypłukać, wyciąć głąb, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 10 minut. Wyjąć wystudzić, delikatnie oddzielić liście, wyciąć twarde nerwy. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle.
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą, Kucharkiem, solą i pieprzem.
Krok 2 - gołąbki z brązowym ryżem foto
Farsz nakładać na liście kapusty, liście zawijać (boki liścia złożyć do środka na 2-3 cm, zwinąć w rulonik). Na dno garnka lub żaroodpornego naczynia położyć liście kapusty, na nich ułożyć zwinięte gołąbki, a na wierzchu ponownie ułożyć liście kapusty. Wszystko polać bulionem. Dusić na małym ogniu pod przykryciem lub w piekarniku przez ok. 40-50 minut.
Krok 3 - gołąbki z brązowym ryżem foto
Podawać z sosem pomidorowym i ziemniakami. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka131919 14.02.2014 10:57
ale mi narobiłaś ochoty, dawno nie jadłam
Milka100 14.02.2014 08:20
pyszne takich jeszcze nie robiłam
Kajka12 14.02.2014 08:16
Mmmm pyszności! Uwielbiam gołąbki;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat