Gołąbki wigilijne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 główka
  • śmietana

    1 szklanka
  • tłuszcz do smażenia

    10 dkg
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Farsz:

  • ryż

    1/2 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • masło

    15 dkg
  • grzyby suszone

    15 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Grzyby umyć, opłukać, namoczyć, potem ugotować w tej samej wodzie. Po ostudzeniu grzyby zmielić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Ryż, grzyby i cebulę wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Kapustę obgotować, usunąć głąb, podzielić na liście. Następnie ściąć z każdego liścia twarde nerwy, faszerować przygotowanym nadzieniem, zwinąć w nieduże gołąbki. Po czym obsmażyć je z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać śmietaną i dusić do miękkości w piekarniku nagrzanym do temp. 250 stopni. Podawać na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona51 02.01.2011 06:43
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat