Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki wielozbożowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta włoska 1 główka
mięso mielone 500 g
ryż 130 g
kasza gryczana 60 g
kasza pęczak 60 g
cebula biała
olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY

tymianek
cząber
Koperek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

DO ZAPIEKANIA

bulion
przecier pomidorowy

Porada

Gołąbki podajemy z ulubionym sosem np. śmietanowo - pomidorowym lub polane pomidorowym przecierem.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wielozbożowe

Propozycja na smaczne i aromatyczne gołąbki z farszem przygotowanym z różnego rodzaju zbóż - ryżu, jęczmienia i gryki. Gołąbki wypełnia wielozbożowo - mięsny farsz, otulony liśćmi włoskiej kapusty.

PRZYGOTOWANIE:

1. Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.

Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju rzepakowego.

Ryż oraz obie kasze (gryczaną i pęczek) gotujemy al dente.

2. Do miski dodajemy ugotowany al dente ryż, kaszę gryczaną oraz pęczak, mięso mielone (np. łopatkę), podsmażoną cebulkę, suszony tymianek, cząber, koperek, słodką i ostrą paprykę oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Następnie przechodzimy do zawijania:

Porcję farszu kładziemy na liść kapusty i zawijamy, pamiętając wcześniej o ścięciu grubszej części z liścia.

Uformowane gołąbki ściśle układamy w brytfance wyłożonej liśćmi kapusty i zalewamy je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym).

Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 60 minut.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.03.2015 09:42
ciekawy przepis :)
Wacław 02.03.2015 13:27
ciekawe gołąbki :-)
MałaMi89 02.03.2015 11:50
Wyglądają super i są świetną propozycją obiadową! :)
2milutka 01.03.2015 21:58
bardzo pomysłowe!
Betina#45 01.03.2015 21:41
Jestem ciekawa ich smaku..mniam !
Renata9 01.03.2015 21:37
Gołąbeczki pierwsza klasa :-) Jednym słowem REWELACJA !!!
pajbek 01.03.2015 21:34
Pyszne :-)
Futka 01.03.2015 21:25
Dziękuję bardzo i serdecznie polecam :)
Kuchnia Marty 01.03.2015 21:22
Uwielbiam gołąbki! A Twoje połączenie kilku kasz i ryżu bardzo mi się podoba. Zdrowo i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak