Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki wielozbożowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Z główki kapusty wycinamy głąb i parzymy liście w lekko osolonej wodzie.
Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na odrobinie oleju rzepakowego.
Ryż oraz obie kasze (gryczaną i pęczek) gotujemy al dente.
2. Do miski dodajemy ugotowany al dente ryż, kaszę gryczaną oraz pęczak, mięso mielone (np. łopatkę), podsmażoną cebulkę, suszony tymianek, cząber, koperek, słodką i ostrą paprykę oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Następnie przechodzimy do zawijania:
Porcję farszu kładziemy na liść kapusty i zawijamy, pamiętając wcześniej o ścięciu grubszej części z liścia.
Uformowane gołąbki ściśle układamy w brytfance wyłożonej liśćmi kapusty i zalewamy je bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym).
Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 60 minut.
Życzę smacznego! :)