Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki wegetariańskie z czarnym ryżem i grzybami
Ryż czarny ugotować wg instrukcji na opakowaniu (około 40 minut) w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia.
Farsz: Kurki lub pieczarki oczyścić, wypłukać. Cebulę rozdrobnić, usmażyć na złoty kolor na maśle dodać grzyby. Gdy woda z grzybów odparuje zdjąć z gazu. W misce wymieszać ryż z surowym jajem, kurkami z cebulą, posiekaną natką koperku i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz układać na liściach z kapusty, ciasno zwinąć formując gołąbki, można owinąć nitką.
Na dużej patelni rozgrzać masło i lekko z obu stron podsmażyć gołąbki.
Sos. Koncentrat wymieszać w małym garnku z wodą i zagotować, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, cukrem i octem winnym oraz rozgniecionym czosnkiem. Sos wlać na patelnię z gołąbkami i dusić razem pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.
Przed podaniem gołąbki odwinąć z nitki. Serwować polane sosem.
Gotowe, smacznego.