Gołąbki wegetariańskie

Gołąbki wegetariańskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • soczewica

    30 dkg
  • szczypiorek suszony

  • ryż

    2 saszetki
  • sól i pieprz

  • głowka kapusty

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę oczyścić z nadpsutych liści, wyciąć głąba z kapusty.
Zagotować wodę z solą, włożyć kapustę, gotować do miękkości liści.
Kapustę wyjąć osączyć, zdjąć liście.
Ryż w saszetkach ugotować we wrzącej i osolonej wodzie na sypko.
Soczewicę wrzucić na osoloną i wrzącą wodę, ugotować.
Wymieszać razem z ugotowanym ryżem, doprawić solą i pieprzem.
Z liści usunąć nerwy, nakładać farsz, zwijać ciasno w rulony.
Gołąbki podlać wodą rozmieszaną z koncentratem pomidorowym, dusić na wolnym ogniu do miękkości gołąbków.
Gotowe gołąbki posypać suszonym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 15.04.2013 08:39
bardzo smaczne
treonina 27.10.2011 17:12
ciekawy przepis! gołąbki inaczej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat