Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1 główka
  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • ryż

    1 saszetka
  • jajko

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    1,5 litra (z kostki)
  • sól i pieprz

    do smaku
  • majeranek

    1 łyżeczka (płaska)
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    3-4 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • koperek

  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
W dużym garnku gotuję lekko osoloną wodę. Wierzchnie liście kapusty odrywam (akurat z kapusty włoskiej ładnie odchodzą), wrzucam do gotującej się wody i lekko blanszuję. Pozostałą część kapusty wkładam do garnka, czekam, aż się sparzy, wyjmuję i obieram z liści.
Krok 2 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
Ze sparzonych liści odcinam grubą część (od głąba), dzięki temu łatwo potem je zawijać.
Krok 3 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam pokrojoną cebulkę, dodaję zioła prowansalskie i podsmażam, aż się zeszkli.
Krok 4 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
Ryż gotuję nieco krócej niż zwykle (powinien być lekko twardy, dojdzie podczas gotowania). Mięso razem z podsmażoną cebulą przepuszczam przez maszynkę, dodaję sól i pieprz do smaku, majeranek, jajko oraz ryż (niecały ok. 3/4) - wszystko razem mieszam.
Krok 5 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
Rozkładam liście kapusty i nakładam farsz mięsny.
Krok 6 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
Zwijam gołąbki zawijając krótsze boki do środka i rolując.
Krok 7 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
Na dnie naczynia żaroodpornego lub garnka rozkładam niezużyte liście kapusty, układam na nich gołąbki (dzięki temu się nie przypalą).
Krok 8 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
Na gołąbki wrzucam pokrojone marchewki, pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Wszystko zalewam bulionem warzywnym, nakrywam pokrywą i wstawiam do piekarnika lub na gaz na godzinkę (u mnie ze względu na ilość jedne się gotowały, drugie dochodziły w piekarniku).
Krok 9 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
Pod koniec gotowania/pieczenia odlewam część wywaru, dodaję koncentrat pomidorowy, słodką paprykę sól i pieprz do smaku. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczam sos. Sos przelewam do gołąbków i gotuję jeszcze 10 minut. Dekoruję posiekanym koperkiem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 12.03.2016 20:35
Ale narobiłaś mi smaka
Grazyna0211 11.03.2016 09:46
smaczne domowe gołąbki
dodi 11.03.2016 09:06
mniam, mniam
barbara11561 10.03.2016 22:29
zawsze pyszne :)
bryndzia93 10.03.2016 20:09
Gołąbki bardzo lubię :)
adelajda 10.03.2016 19:56
tez bardzo lubię
Wacław 10.03.2016 19:28
ja tez takie gołąbki lubię :-)
Aleksandra/Olcia 10.03.2016 18:10
moje ulubione
iziona 10.03.2016 17:35
Moje ulubione, ale teraz bym zjadła :)
Anna169Hosz 10.03.2016 17:28
Ale mi narobiłaś ochoty:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat