Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta włoska 1 główka
łopatka wieprzowa 1 kg
ryż 1 saszetka
jajko 1 sztuka
bulion warzywny 1,5 litra (z kostki)
sól i pieprz do smaku
majeranek 1 łyżeczka (płaska)
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
mąka pszenna 3-4 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
koperek
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
W dużym garnku gotuję lekko osoloną wodę. Wierzchnie liście kapusty odrywam (akurat z kapusty włoskiej ładnie odchodzą), wrzucam do gotującej się wody i lekko blanszuję. Pozostałą część kapusty wkładam do garnka, czekam, aż się sparzy, wyjmuję i obieram z liści.
Krok 1 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
2
Ze sparzonych liści odcinam grubą część (od głąba), dzięki temu łatwo potem je zawijać.
Krok 2 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
3
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam pokrojoną cebulkę, dodaję zioła prowansalskie i podsmażam, aż się zeszkli.
Krok 3 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
4
Ryż gotuję nieco krócej niż zwykle (powinien być lekko twardy, dojdzie podczas gotowania). Mięso razem z podsmażoną cebulą przepuszczam przez maszynkę, dodaję sól i pieprz do smaku, majeranek, jajko oraz ryż (niecały ok. 3/4) - wszystko razem mieszam.
Krok 4 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
5
Rozkładam liście kapusty i nakładam farsz mięsny.
Krok 5 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
6
Zwijam gołąbki zawijając krótsze boki do środka i rolując.
Krok 6 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
7
Na dnie naczynia żaroodpornego lub garnka rozkładam niezużyte liście kapusty, układam na nich gołąbki (dzięki temu się nie przypalą).
Krok 7 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
8
Na gołąbki wrzucam pokrojone marchewki, pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Wszystko zalewam bulionem warzywnym, nakrywam pokrywą i wstawiam do piekarnika lub na gaz na godzinkę (u mnie ze względu na ilość jedne się gotowały, drugie dochodziły w piekarniku).
Krok 8 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
9
Pod koniec gotowania/pieczenia odlewam część wywaru, dodaję koncentrat pomidorowy, słodką paprykę sól i pieprz do smaku. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczam sos. Sos przelewam do gołąbków i gotuję jeszcze 10 minut. Dekoruję posiekanym koperkiem. Smacznego!
Krok 9 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 12.03.2016 20:35
Ale narobiłaś mi smaka
Grazyna0211 11.03.2016 09:46
smaczne domowe gołąbki
dodi 11.03.2016 09:06
mniam, mniam
barbara11561 10.03.2016 22:29
zawsze pyszne :)
bryndzia93 10.03.2016 20:09
Gołąbki bardzo lubię :)
adelajda 10.03.2016 19:56
tez bardzo lubię
Wacław 10.03.2016 19:28
ja tez takie gołąbki lubię :-)
Aleksandra/Olcia 10.03.2016 18:10
moje ulubione
iziona 10.03.2016 17:35
Moje ulubione, ale teraz bym zjadła :)
Anna169Hosz 10.03.2016 17:28
Ale mi narobiłaś ochoty:)
noninka77 10.03.2016 16:49
Uwielbiam....pychota:)
joannaa24 10.03.2016 16:44
Bardzo apetyczne gołąbki ;)
IKrakowianka 10.03.2016 16:17
moje ulubione danie
gusia1000 10.03.2016 15:42
Zawsze dobre.
Damiano
Damiano 10.03.2016 15:38
Bardzo dobre
Madzai 10.03.2016 15:33
Gołąbki pod każdą postacią :)
Janina 10.03.2016 15:14
Takie gołąbki to ja bardzo lubię ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak