Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

5.0
(68)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
1 duża główka
mięso mielone wieprzowe
1 kg
cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
ryż
2 woreczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
6 łyżek
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
Sól ziołowa jodowana Prymat
do smaku
Sklep Prymat
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy
100 g
ziele angielskie
6 ziarenek
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 małe sztuki
Sklep Prymat
pomidory w zalewie pomidorowej
2 puszki
przyprawa uniwersalna
wg uznania
jajko
2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę przełożyć do dużego garnka, zalać woda i zagotować.
Krok 1 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
2
Co kilkanaście minut zdjąć z kapusty 2-3 wierzchnie liście. Liście lekko przestudzić.
Krok 2 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
3
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczków.
Krok 3 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
4
Mięso przełożyć do miski. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ryż, przyprawę w płynie, jajka, pieprz i trochę soli ziołowej.
Krok 4 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
5
Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
6
Z zaparzonych liści kapusty ściąć zgrubienie. Na każdym liściu ułożyć po trochu mięsno-ryżowej masy (na stronie ze ściętym zgrubieniem). Gołąbki zwijać w kopertę (czyli najpierw boki do środka, następnie zwinąć jak roladkę).
Krok 6 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
7
Gołąbki mocno zrumienić na rozgrzanym oleju.
Krok 7 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
8
Podsmażone gołąbki przełożyć do dużego garnka (lub dwóch mniejszych). Zalać je wodą (tyle, żeby były prawie całkowicie przykryte). Dodać do nich ziele angielskie, liście laurowe i trochę przyprawy uniwersalnej.
Krok 8 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
9
Na patelnię po smażeniu gołąbków przełożyć koncentrat pomidorowy. Podsmażać go kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 9 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
10
Do koncentratu dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą, wymieszać i zagotować.
Krok 10 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
11
Sos pomidorowy dodać do gołąbków. Gołąbki gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę.
Krok 11 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
12
Sos można zagęścić pszenną mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.
Krok 12 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 02.06.2016 00:22
pycha gołąbkki
Sroczka 19.05.2015 21:33
Uwielbiam tradycyjne gołąbki.
halina17 18.05.2015 20:49
Dobre danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak