Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 główka
  • mięso mielone

    1 kilogram
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • jajko

    2 sztuki
  • ryż

    2 woreczki
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

  • mąka

  • przecier pomidorowy

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki w sosie pomidorowym

Kapustę sparzyć w osolonej wodzie oddzielając liście. Z liścia usunąć grubą część. Przygotować mielone doprawiając bułką tartą, solą oraz pieprzem. Dodać jajka i wymieszać. Do wyrobionego mięsa wsypać dwa woreczki nie ugotowanego ryżu. Dobrze wymieszać. Na każdy liść wkładamy porcję mielonego i zawijamy w rulon spinając wykałaczką. Tak przygotowane wszystkie gołąbki wkładamy do garnka, w którym na dnie znajduje się odrobina oleju. Nie zapiekamy gołąbków tylko zalewamy od razu wodą, dodajemy przecier, i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Sos zaklepujemy mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat