Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

mięso mielone wieprzowe 700 gram
ryż 1 torebka
sól 1 do smaku
pieprz 1 do smaku
czosnek 2 ząbki

do zawinięcia

kapusta 1 główka

sos

bulion warzywny 1 litr
koncentrat pomidorowy 1 słoik
cebula 1 sztuka
sól 1 do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

W dużym garnku gotujemy wodę ,wkładamy kapustę i gotujmy parę minut na małym ogniu, aż będzie można łatwo oddzielać liście z główki, najlepiej przy pomocy dwóch widelców, uważając aby nie porwać liści i się nie poparzyć (najlepiej wyjmować kapustę na deskę,zdejmować 2,3 liście i ponownie wkładać o garnka na kilka minut ). Z liści kapusty,w które zawiniemy mięso ścina się zgrubienie. Pozostałymi liśćmi - małymi i porwanymi wykładamy dno garnka.
Do mięsa mielonego dodajemy ryż, przyprawy i mieszamy (niektórzy dają jajko, ale moim zdaniem nie jest to konieczne) . Na wcześniej przygotowane liście kapusty nakładamy po 1 kulce farszu zawijamy boki liścia do środka i dokładnie zawijamy. Gołąbki układamy ściśle w garnku ,posypujemy pokrojona w kostkę cebulą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a na wierzchu kładę 2 liście kapusty. Gotuję około 40 minut po których bulion odlewam i mieszam z koncentratem, przyprawiam (ja lubię gęsty sos ,więc dodaję zmiksowane na papkę ugotowane 2,3 liście kapusty, a potem trochę zasmażki ) i ponownie wlewam do gołąbków. Gotuję na małym ogniu jeszcze ok.20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak