Gołąbki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt
  • mięso mielone

    1 kg
  • ryż

    2 torebki
  • cebula

    1 szt
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    100 ml
  • przecier pomidorowy

    500 ml
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w posolonej wodzie około10 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Do mięsa dodajemy ostudzony ryż, cebulę, pietruszkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z kapusty zdejmujemy po jednym liściu, odcinamy zgrubienia, nakładamy na niego farsz i zwijamy tak jak krokieta. W na dnie dużego garnka układamy część pozostałych liści, wkładamy wszystkie gołąbki i przykrywamy pozostałymi liśćmi. Calość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie mięka wyjmujemy na talerz, do bulionu dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Msało roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę, wszystko raem smażymy cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy i lekkiego przyrumienia. Dodajemy kilka łyżek sosu, mieszamy i całość wlewamy do sosu. Gołąbki wkładamy do sosu i dusimy jeszcze kilka minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 27.09.2013 08:57
Dziś do mamusi jedziemy na gołąbki właśnie :D
probofka 26.09.2013 23:25
o jak ja dawno nie jadłam gołąbków
sanielcia 26.09.2013 21:42
super przepis, uwielbiam takie gołąbki
AnielskaSlodycz 26.09.2013 21:40
ładny kolor sosu ;)
Lukasz 26.09.2013 21:02
moje ulubione danie
gosia1988 26.09.2013 20:46
moje ulubione
Ilona_eS 26.09.2013 20:42
ale mi smaka narobilas na takie pyszne gołąbki..
sylwia_mc 26.09.2013 20:29
Bardzo lubię gołąbki
6zer 26.09.2013 20:22
uwielbiam, tylko nie mam czasu ich robic
iwi 26.09.2013 20:03
Gołąbko rządza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat