Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
mięso mielone wołowe 500 g
ryż 2 torebki
jajko 2 szt
koncentrat pomidorowy
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Z kapusty zdejmujemy pierwsze zewnętrzne 2-3 liście z wierzchu. Pozostałą kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wodą aż wszystkie będzie zanurzona, następnie solimy. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Mielone mięso wkładamy do miski, ryż gotujemy. Do mięsa dodajemy jajko i ugotowany ryż. Solimy i pieprzymy do smaku. Całość dobrze mieszamy do połączenia składników. Gdy woda z kapustą zacznie wrzeć czekamy ok 10 min. Po tym czasie wyjmujemy i powoli odrywamy liście. Farsz z mięsa mielonego wkładamy na liść kapusty i zawijamy. Następnie wkładamy na spód garnka liście a na to przygotowane gołąbki. Zalewamy wszystko wodą. Na koniec gdy woda zacznie wrzeć a kapusta jest prawie miękka dodajemy koncentratu pomidorowego. Gotujemy jeszcze pare minut i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 03.08.2013 10:32
moje smaki - zgłodniałam :) zjadłabym z wielkim apetytem :)
Sisterskitchen 03.01.2013 01:06
pycha
Kulinarna Ja 11.10.2012 11:23
mniami!
MagdaXXX 08.10.2012 16:49
uwielbiam gołąbki
Magdalena1110 27.08.2012 21:32
bardzo lubię
rjustysia 26.08.2012 11:43
jedno z najlepszych polskich dań!
malaczarna23 31.07.2012 14:21
super , najlepsze z takim sosikiem
romanrafal
romanrafal 30.07.2012 20:22
smaCZNE
Anna138 26.07.2012 23:27
uwielbiam gołąbki
Marcin Vw1 26.07.2012 22:26
polecam takie gołąbki na obiad, można je zamrozić wtedy mamy gotowy obiad na inny dzień

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak