Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Gołąbki

łopatka wieprzowa 1/2 kg
kapusta biała 1 szt.
cebula 1 szt.
ryż 4 torebki
kostka mięsna 1 szt.
smalec
sól i pieprz

Sos pomidorowy

koncentrat pomidorowy
bulion warzywny 1 szklanka
śmietana
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Przygotowanie:

Liście kapusty sparzyć w osolonej wodzie, ugotować ryż i zeszklić cebulę na małej ilości smalcu.
Całość wymieszać z mięsem mielonym, przyprawić i odstawić do ostygnięcia.
Farsz zawijać w liście kapusty, w międzyczasie przygotować bulion . Na dnie garnka roztopić niewielką ilość smalcu, ułożyć liście kapusty, następnie położyć gołąbki warstwowo i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty.

Sos:
Bulion zagotować i dodać przecier. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 5 min , przyprawić i zmieszać ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak