Gołąbki w sałacie rzymskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata rzymska

    2 główki
  • mięso mielone wieprzowe

    700 g
  • jajko

    1 sztuka
  • rozmaryn

    3 gałązki
  • czosnek

    2 ząbki
  • bułka tarta

    do obtoczenia
  • przecier pomidorowy

    400 ml
  • śmietana 30%

    50 ml
  • sól morska

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki w sałacie rzymskiej foto
Mięso z łopatki wieprzowej mielimy w maszynce. Wrzucamy do miski. Dodajemy jako,posiekany czosnek i rozmaryn. Doprawiamy solą i pieprzem. W garnku gotujemy wodę na liście.
Krok 2 - Gołąbki w sałacie rzymskiej foto
Formujemy kotleciki z mięsa i obtaczamy w bułce tartej. Liście lekko obgotujemy w ciepłej wodzie. Zawijamy kotleciki w 2 liście.
Krok 3 - Gołąbki w sałacie rzymskiej foto
Do wody po liściach wrzucamy gołąbki i układamy dość ciasno. Gotujemy ok 15minut. Dodajemy przecier pomidorowy i doprowadzamy do wrzenia. Zabielamy śmietana. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut.
Krok 4 - Gołąbki w sałacie rzymskiej foto
Gotowe gołąbki podajemy z młodymi ziemniakami z koperkiem lub ryżem ugotowanym na sypko

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 29.07.2013 15:28
Iza, rozumiem - to jest jakiś pomysł, trzeba sobie ułatwiać życie :)
Janina 18.07.2013 14:52
Lubię gołabki w każdym wydaniu;)
Zdzisław 18.07.2013 14:49
dla mnie pyszne jedzenie
iza0823 18.07.2013 12:55
nie ma szczególnego znaczenia. Po prostu obtaczam bo mniej się kleją w ręce ;D
SmacznaPyza 18.07.2013 11:57
czy obtoczenie porcji mięsa w bułce ma jakieś szczególne znaczenie czy można tego nie robić ? zawsze zawijam w liście po prostu dużą łychę farszu i już
Monia 18.07.2013 08:33
Bardzo ciekawy przepis :)
gosia561 18.07.2013 01:03
muszę spróbować zamiast kapusty
Cranberry 17.07.2013 23:18
pycha gołąbki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat