Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w liściach winogron z tartym serem Graviera Teo Vafidis
Liście winogron odsączamy z zalewy i przepłukujemy wrzątkiem. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W misce mieszamy na jednolitą masę składniki farszu: mięso mielone, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę, ryż, koperek, natkę, miętę, sól i pieprz do smaku. Rozkładamy liście winogron i nakładamy na nie po około 1 płaskiej łyżce przygotowanego farszu. Zawijamy brzegi liści jak gołąbki.
Na dnie garnka wykładamy pozostałe liście winogron i kilka plasterków cytryny. Na nich układamy ścisło pozawijane dolmadakia i przyciskamy talerzem, aby nie wypłynęły podczas gotowania. Zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki oliwy i gotujemy do miękkości przez około 60 minut na wolnym ogniu. Podajemy posypane tartym serem Graviera.