Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 100 g
buraki czerwone 2-3 małe
udko z kurczaka 1 ugotowane
marchewka 1 ugotowana
pietruszka 1 ugotowana
szczypiorek
sól do smaku
botwina liście 12-20 szt

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami

Kroki postępowania

1
Kaszę gotujemy i studzimy. Buraczki gotujemy i obieramy. Udko gotujemy w osolonej wodzie z marchewką, pietruszką a pod koniec dodajemy poszatkowany szczypior.
Liście botwinki wkładamy na parę sekund do wrzątku (najlepiej pojedynczo) i odkładamy do wystudzenia.
Krok 1 - gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami foto
2
Kaszę mieszamy z pokrojonym mięsem, potarkowanymi buraczkami, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 2 - gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami foto
5
Na każdy liść kładziemy farsz i zwijamy jak klasyczne gołąbki.
Krok 3 - gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami foto
7
Gołąbki gotujemy jeszcze pare minut w osolonej wodzie, albo na parze-ja wybrałam tą drugą metodę. Podałam z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego :)
Krok 4 - gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marenka 02.01.2016 17:43
takich jeszcze nie jadłam....;-)
adelajda 02.01.2016 17:06
ciekawy przepis
Aleksandra/Olcia 02.01.2016 14:51
smakowite gołąbeczki
dorota w 02.01.2016 14:48
W liściach buraczków jeszcze nie robiłam gołąbków. ciekawa jestem smaku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak