gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami

gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza jęczmienna

    100 g
  • buraki czerwone

    2-3 małe
  • udko z kurczaka

    1 ugotowane
  • marchewka

    1 ugotowana
  • pietruszka

    1 ugotowana
  • szczypiorek

  • sól do smaku

  • botwina liście

    12-20 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami foto
Kaszę gotujemy i studzimy. Buraczki gotujemy i obieramy. Udko gotujemy w osolonej wodzie z marchewką, pietruszką a pod koniec dodajemy poszatkowany szczypior.
Liście botwinki wkładamy na parę sekund do wrzątku (najlepiej pojedynczo) i odkładamy do wystudzenia.
Krok 2 - gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami foto
Kaszę mieszamy z pokrojonym mięsem, potarkowanymi buraczkami, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 3 - gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami foto
Na każdy liść kładziemy farsz i zwijamy jak klasyczne gołąbki.
Krok 4 - gołąbki w liściach botwiny z kaszą i burakami foto
Gołąbki gotujemy jeszcze pare minut w osolonej wodzie, albo na parze-ja wybrałam tą drugą metodę. Podałam z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

marenka

02.01.2016 17:43
takich jeszcze nie jadłam....;-)

adelajda

02.01.2016 17:06
ciekawy przepis

Aleksandra/Olcia

02.01.2016 14:51
smakowite gołąbeczki

dorota w

02.01.2016 14:48
W liściach buraczków jeszcze nie robiłam gołąbków. ciekawa jestem smaku.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat