Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w kapuście pekińskiej pieczone w sosie pomidorowym

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Gołąbki

kapusta pekińska 1 duża sztuka
mięso mielone wieprzowe 300 g
soczewica czerwona 200 g
ryż 200 g
rosół 200 ml
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól i pieprz

Sos pomidorowy

przecier pomidorowy 400 ml
woda 2 szklanki
śmietana 18 proc 4 łyżki
masło 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w kapuście pekińskiej pieczone w sosie pomidorowym

1. Kapustę ugotować do miękkości , wyjąć z garnka wystudzić.
2. Mięso wymieszać z soczewicą , ryżem , rosołem/bulionem oraz przyprawami wg. smaku
3. Z miękkiej kapusty odrywać liście , kłaść na początek każdego od szerszej strony porcję farszu formując małego kotlecika. Zawijać najpierw jedne z boków do środka a następnie zwinąć w rulon.
4.Sos pomidorowy:W garnku rozgrzać masło , wlać przecier , przesmażyć go co chwila mieszając. Wlać wodę , oraz przyprawy wg. smaku- wymieszać , doprowadzić do zagotowania.
5. Do naczynia żaroodpornego przełożyć gołąbki, zalać je sosem pomidorowym.( W razie gdyby nie były całkowicie zakryte dolać wody) Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
6. Gotowe gołąbki podawać z ziemniakami lub pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 05.01.2016 13:13
Polecam są bardzo smaczne :)
Ewelina1991 04.01.2016 09:09
nie jadłam jeszcze z kapustą pekińską- smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak