Gołąbki w kapuście pekińskiej pieczone w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gołąbki

  • kapusta pekińska

    1 duża sztuka
  • mięso mielone wieprzowe

    300 g
  • soczewica czerwona

    200 g
  • ryż

    200 g
  • rosół

    200 ml
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • sól i pieprz

Sos pomidorowy

  • przecier pomidorowy

    400 ml
  • woda

    2 szklanki
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Kapustę ugotować do miękkości , wyjąć z garnka wystudzić.
2. Mięso wymieszać z soczewicą , ryżem , rosołem/bulionem oraz przyprawami wg. smaku
3. Z miękkiej kapusty odrywać liście , kłaść na początek każdego od szerszej strony porcję farszu formując małego kotlecika. Zawijać najpierw jedne z boków do środka a następnie zwinąć w rulon.
4.Sos pomidorowy:W garnku rozgrzać masło , wlać przecier , przesmażyć go co chwila mieszając. Wlać wodę , oraz przyprawy wg. smaku- wymieszać , doprowadzić do zagotowania.
5. Do naczynia żaroodpornego przełożyć gołąbki, zalać je sosem pomidorowym.( W razie gdyby nie były całkowicie zakryte dolać wody) Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
6. Gotowe gołąbki podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 05.01.2016 13:13
Polecam są bardzo smaczne :)
Ewelina1991 04.01.2016 09:09
nie jadłam jeszcze z kapustą pekińską- smacznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat