Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w czerwonej kapuście

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona
bułka pełnoziarnista 2 szt
natka pietruszki 0,5 pęczka
cebula 2 szt
marchewka 1 szt
mięso mielone drobiowe 700 g
jajko 1 szt
sól i pieprz
olej roślinny 1 łyżka
wywar warzywny 0,5 l
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w czerwonej kapuście

Umyć liście kapusty, wyciąć grubą, środkową część każdego liścia, a następnie wrzucić do wrzącej wody i blanszować przez 3 minuty. Spłukać zimną wodą i osączyć. Namoczyć bułeczki w letniej wodzie. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, oberwać listki i drobno posiekać. Obrać cebulę i marchewkę i pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć bułeczki z wody. Mięso, bułki, jajko, natkę pietruszki i połowę cebuli wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć liście kapusty i równomiernie rozmasować na nich farsz. Złożyć do środka boki każdego liścia i zwinąć go w rulonik. Zabezpieczyć brzegi rulonika patyczkiem lub nicią kuchenną. Rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki ze wszystkich stron na małym ogniu. Dodać pozostałą część cebuli i marchewkę. Zalać wszystko wywarem warzywnym, dodać koncentrat pomidorowy, jagody jałowca i gotować pod przykryciem około 20 minut. Wyjąć z garnka jałowiec, sos zmiksować i doprawić do smaku przyprawami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak