Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w czerwonej kapuście

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 1 głowka
mięso mielone 500 g
cebula 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
sos meksykański 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w czerwonej kapuście

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do garnka, zalać wodą i gotując ostrożnie zdejmować po jednym liście.
Środek kapusty można zostawić na inną potrawę, np sałatkę.
Z liści ściąć gruby nerw i ponownie włożyć do wrzątku z odrobiną octu , gotować ok pół godziny.
Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem i posiekaną drobno cebulą.
Ugotowane i przestudzone liście nadziewać mięsem i ułożyć w naczyniu do duszenia, podlać odrobiną oliwy i polać sosem meksykańskim wymieszanym z odrobiną wody. Dusić ok 1 godzinę. Gdyby było za krótko to czas wydłużyć, ponieważ czerwona kapusta jest dość twarda.
Tak przygotowane gołąbki podawać z ziemniakami obficie posypanymi koperkiem i szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 15.04.2012 10:36
w czerwonej kapuście jeszcze nie robiłam, ale wygląda zachęcająco
Ela15 20.06.2011 15:42
jeszcze nigdy nie jadłam takich gołąbków, chyba spróbuję
agnieszka214 27.04.2011 07:27
mniam
Katarzyna/kate1980 22.04.2011 17:35
świetny pomysł
Katarzyna/kate1980 22.04.2011 17:35
świetny pomysł
Bożena13 20.04.2011 08:41
uwielbiam gołąbki;))
patusia 18.04.2011 13:40
Super, takie inne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak