Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    40 dag
  • jajko

    1 szt
  • ryż

    5 dag
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

  • przyprawa do potraw Kucharek

  • pieprz

  • bulion drobiowy

    100 ml
  • botwinka

    1 pęczek
  • orzechy włoskie

    10 dag
  • ser topiony

    10 dag
  • śmietana 30%

    100 ml
  • pieprz zielony w zalewie

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
Do zmielonego mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawę sumak, czosnek niedźwiedzi, pieprz, odrobinę przyprawy Kucharek
Krok 2 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
Całość dobrze wyrobić.
Krok 3 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
Liście botwinki umyć.
Krok 4 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
Blanszować kilka sekund w osolonym i lekko zakwaszonym wrzątku. Zahartować zimną wodą. Osuszyć. Z każdego liścia ściąć główny nerw.
Krok 5 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
Nałożyć jedną łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki.
Krok 6 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
Układać ściśle obok siebie w naczyniu w którym będziemy piec. Podlać bulionem, nakryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 7 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
. Piec 30 minut w temperaturze 180 oC.
Krok 8 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
Wytworzony płyn zlać do garnuszka, dodać ser topiony,
Krok 9 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać śmietanę, wymieszać i
Krok 10 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
na koniec dodać zielony pieprz i posiekane włoskie orzechy. Całość zredukować do właściwej gęstości sosu.
Krok 11 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
Buraczki wyszorować szczoteczką,
Krok 12 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
przekroić na połowę, większe w grube plasterki i smażyć na oleju. Pod koniec posolić i oprószyć pieprzem.
Krok 13 - Gołąbki w botwince z orzechowym sosem i chipsami z buraków. foto
. Sos rozlać na talerz i na sosie ułożyć nasze "gołąbki". Podać z chipsami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 02.03.2017 08:19
super przepis
TyTaN 20.02.2017 16:17
Pysznie wygladaja
Klausia 13.06.2015 23:57
Pyszne danie
ttrytka 11.06.2015 23:54
gołąbki, ulubione danie
iziona 15.05.2014 18:11
Podziwiam cierpliwość w zawijaniu :)
gosia1988 14.05.2014 21:45
rewelacyjny przepis
Gabi44 14.05.2014 20:35
Ciekawy zestaw .
agnieszka131919 14.05.2014 19:58
na pewno bardzo smaczne
Stenka 14.05.2014 19:40
ciekawy przepis
Jusiaa 14.05.2014 19:27
Rewelacja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat