Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

kapusta biała 1 główka
mięso mielone wieprzowe 1 kg
ryż ugotowany 1 saszetka
jajko 1 sztuka
przyprawa do potraw Kucharek 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta

Sos

koncentrat pomidorowy 90 g
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 18 proc 300 g
cukier 1 łyżeczka
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
woda do gotowania

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym

1. Z kapusty odcinamy głąb. Następnie gotujemy do miękkości we wrzątku. Odcedzamy i studzimy.

2. Mięso dokładnie mieszamy z ryżem, jajkiem, przyprawą uniwersalną i pieprzem.

3. Z kapusty odrywamy najładniejsze i największe liście, układamy obfitą ilość farszu i zwijamy. (Składamy boki liścia a następnie zwijamy roladkę). Na dnie garnka układamy kilka pozostałych liści. Następnie ciasno układamy gołąbki. Zalewamy wodą, tak aby przykryła całe gołąbki i gotujemy ok.30 minut na wolnym ogniu.

4. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym na miseczce. Dolewamy łyżkę wazową gotującej się wody z gołąbków i dokładnie mieszamy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy cukier, sos doprawiamy obficie przyprawą uniwersalną i pieprzem. Ponownie zagotowujemy. Gołąbki podajemy z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak