Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki smażone na oliwie z grzybami duszonymi w śmietance i ziołach

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
ryż biały 1/3 szklanki
duże liście białej kapusty 10 sztuk
jajko 1 sztuka
natka pietruszki 2 pęczki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
sól
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżeczki
oliwa
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki smażone na oliwie z grzybami duszonymi w śmietance i ziołach

Ugotować ryż na sypko zgodnie z informacją na opakowaniu. Liście kapusty wkładać kolejno do wrzącej wody, na około 2 minuty. Po czym wyciągnąć, odsączyć z wody i ostudzić. W międzyczasie przygotować farsz. Gdy ryż jest już przestudzony dodajemy do niego mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wszystko mieszamy, po czym dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy porcjami na każdy liść kapusty na następnie zawijamy. Smażymy na rozgrzanej oliwie oraz niewielkim ogniu. Czas smażenia z obu stron to mniej więcej 30 minut.

Duszone grzyby:
1kg grzybów leśnych
150ml śmietany 30%
¼ szklanki esencjonalnego bulionu
2 łyżki masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy świeżo mielony
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
½ łyżeczki świeżego tymianku
¼ łyżeczki świeżej melisy
¼ łyżeczki świeżej mięty
1 łyżeczka świeżej bazylii
2 łyżki świeżej natki pietruszki

Patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy 2 łyżki masła. Następnie wykładamy pokrojone grzyby, posiekaną cebulę i czosnek. Wszystko podsmażamy pod przykryciem około 15 minut do miękkości. Gdy wszystko jest już w miarę gotowe dolewamy do nich bulion oraz śmietanę 30%. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i kolorowym oraz drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Dusimy jeszcze wszystko pod przykryciem nie dłużej niż 7 minut.

Na usmażone gołąbki wykładamy grzyby. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 11.01.2014 21:03
Uwielbiam gołąbki :-)
adelajda 17.12.2013 18:34
smacznie wyglądają te gołąbki :)
Olga_SK 15.12.2013 09:56
Smażone? Niezły pomysł :)
Bernadeta1 22.10.2013 00:05
takich jeszcze nie jadłam a bardzo lubię gołąbki
ana1 21.10.2013 09:31
przepyszne
Lis 20.10.2013 23:49
Smaczne gołąbki:)
msmors 20.10.2013 23:00
fajny przepis
jasiek 20.10.2013 22:27
dobry przepis na gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak