Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki smażone na oliwie z grzybami duszonymi w śmietance i ziołach
Duszone grzyby:
1kg grzybów leśnych
150ml śmietany 30%
¼ szklanki esencjonalnego bulionu
2 łyżki masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy świeżo mielony
1 łyżeczka świeżego rozmarynu
½ łyżeczki świeżego tymianku
¼ łyżeczki świeżej melisy
¼ łyżeczki świeżej mięty
1 łyżeczka świeżej bazylii
2 łyżki świeżej natki pietruszki
Patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy 2 łyżki masła. Następnie wykładamy pokrojone grzyby, posiekaną cebulę i czosnek. Wszystko podsmażamy pod przykryciem około 15 minut do miękkości. Gdy wszystko jest już w miarę gotowe dolewamy do nich bulion oraz śmietanę 30%. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i kolorowym oraz drobno posiekanymi świeżymi ziołami. Dusimy jeszcze wszystko pod przykryciem nie dłużej niż 7 minut.
Na usmażone gołąbki wykładamy grzyby. Gotowe!