Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki po japońsku
Do gotującej się wody wrzuć liście kapusty po 2 minutach wyciągnij i osusz ręcznikiem papierowym
Namocz tartą bułkę w mleku
Do mielonej wołowiny dodaj przesiekany czosnek, wcześniej namoczona bułkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i bardzo dokładnie wyrób rękoma do jednolitej masy
Z doprawionego mięsa formuj wałek o średnicy 3-4 cm i przekrój na pół
Każdego liścia z osobna ułóż zewnętrzną stroną na desce następnie uformowane mięso połóż na rdzeniu liścia po czym złóż boki do środka a następnie zawijaj od siebie formując gołąbki
Do garnka wlej bulion i ułóż gołąbki zgięciem do dna
Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut
Na talerz wylej sos i ułóż gołąbki.
Przygotowanie sosu:
Drobno pokrojony czosnek i cebulę podsmaż na oliwie z oliwek
Jak się zeszklą dodaj pokrojone w kostkę pomidory, podsmaż i zalej bulionem
Gotuj na małym ogniu bez przykrycia do momentu uzyskania gęstego sosu
Aby w sosie nie było grudek od pomidorów użyj blendera doprowadzając sos do gładkiej konsystencji.