Gołąbki po chińsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filety z kurczaka

    2 szt
  • marchewki

    2 szt
  • kapusta pekińska

    1 szt
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • bulion drobiowy

    1 1/2 szkl
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sos sojowy

    2-3 łyżki
  • ryż

    1 szkl

MARYNATA

  • ząbki czosnku

    2 szt
  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • mielona trawa cytrynowa

    1/2 łyżeczki
  • cukier brązowy

    1/2 łyżeczki
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki po chińsku foto
Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i połączyć. Czosnek powinien być posiekany i roztarty, a cebula drobno pokrojona.
Krok 2 - Gołąbki po chińsku foto
Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Gołąbki po chińsku foto
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z ryżem. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem.
Krok 4 - Gołąbki po chińsku foto
Poszczególne liście kapusty oddzielić od siebie i włożyć do wrzątku na 3min. Odsączyć, przestudzić i ściąć zgrubienia. Kłaść porcję farszu na brzeg liścia i zwijać gołąbka.
Krok 5 - Gołąbki po chińsku foto
Na dnie brytfanki położyć parę liści i układać zwinięte gołąbki jeden przy drugim. Na wierzchu również przykryć paroma liśćmi.
Krok 6 - Gołąbki po chińsku foto
Bulion wymieszać z sosem sojowym i mieloną papryką. Podlać gołąbki i dusić na małym ogniu około godziny. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 16.03.2015 20:43
rewelacyjne
Mniam 15.03.2015 17:46
Anetka na pewno byś potrafiła. Moim zdaniem łatwiej się je zwija niż w zwykłe liście kapusty :)
MałaMi89 14.03.2015 14:22
Ależ nabrałam ochoty na takie gołąbki!! :) tylko, że ja chyba nie potrafię ich tak ładnie zwinąć... :P
RenataZ-et 14.03.2015 14:12
super te gołąbki
norweska20 14.03.2015 11:07
chętnie bym zjadła takiej chińszczyzny :)
olkaaa 14.03.2015 10:27
bardzo lubię
2milutka 14.03.2015 09:42
świetnie to wymyśliłaś!
paulette17 14.03.2015 09:12
ciekawe połączenie :)
Ewelina1991 14.03.2015 08:51
wspaniałe gołąbki!!!
Kuchenka 14.03.2015 08:37
apetyczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat