Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki po chińsku

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filety z kurczaka 2 szt
marchewki 2 szt
kapusta pekińska 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
bulion drobiowy 1 1/2 szkl
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 2-3 łyżki
ryż 1 szkl

MARYNATA

ząbki czosnku 2 szt
ocet ryżowy 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
mielona trawa cytrynowa 1/2 łyżeczki
cukier brązowy 1/2 łyżeczki
olej sezamowy 1 łyżka
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki po chińsku

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i połączyć. Czosnek powinien być posiekany i roztarty, a cebula drobno pokrojona.
Krok 1 - Gołąbki po chińsku foto
2
Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Gołąbki po chińsku foto
3
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i połączyć z ryżem. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić pieprzem.
Krok 3 - Gołąbki po chińsku foto
4
Poszczególne liście kapusty oddzielić od siebie i włożyć do wrzątku na 3min. Odsączyć, przestudzić i ściąć zgrubienia. Kłaść porcję farszu na brzeg liścia i zwijać gołąbka.
Krok 4 - Gołąbki po chińsku foto
5
Na dnie brytfanki położyć parę liści i układać zwinięte gołąbki jeden przy drugim. Na wierzchu również przykryć paroma liśćmi.
Krok 5 - Gołąbki po chińsku foto
6
Bulion wymieszać z sosem sojowym i mieloną papryką. Podlać gołąbki i dusić na małym ogniu około godziny. Smacznego!
Krok 6 - Gołąbki po chińsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 16.03.2015 20:43
rewelacyjne
Mniam 15.03.2015 17:46
Anetka na pewno byś potrafiła. Moim zdaniem łatwiej się je zwija niż w zwykłe liście kapusty :)
MałaMi89 14.03.2015 14:22
Ależ nabrałam ochoty na takie gołąbki!! :) tylko, że ja chyba nie potrafię ich tak ładnie zwinąć... :P
RenataZ-et 14.03.2015 14:12
super te gołąbki
norweska20 14.03.2015 11:07
chętnie bym zjadła takiej chińszczyzny :)
olkaaa 14.03.2015 10:27
bardzo lubię
2milutka 14.03.2015 09:42
świetnie to wymyśliłaś!
paulette17 14.03.2015 09:12
ciekawe połączenie :)
Ewelina1991 14.03.2015 08:51
wspaniałe gołąbki!!!
Kuchenka 14.03.2015 08:37
apetyczne :)
gosia56 14.03.2015 08:33
pyszne zjadłabym takiego gołąbka;)
Futka 14.03.2015 08:06
Świetna propozycja na gołąbki! Pyszne i bardzo aromatyczne :)
Konczi 14.03.2015 07:17
wyglądają pyszniutko
Jadwiga/Jaga85 13.03.2015 23:54
Ciekawy i pyszny przepis!
Asik32 13.03.2015 23:42
Bardzo ładnie wyglądają
Adam/ZUB3R 13.03.2015 22:26
ciekawy przepis
Barbara777 13.03.2015 22:23
ciekawe gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak