Gołąbki po Bieszczadzku z sosem pieczarkowym

Gołąbki po Bieszczadzku z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt
  • ryż

    3 szkl
  • mięso mielone

    1/2 kg
  • sól

  • pieprz

  • jajko

    2 szt
  • pieczarki

    40 dag
  • masło

    1 łyżka
  • cebula biała

    1 szt
  • przyprawa wpłynie

  • śmietana

    4 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • bulion

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

z kapusty wykrawamy głąb .Gotujemy ja odrywając wierzchnie liscie. Ryż gotujemy w osolonej wodzie .Do zimnego ryżu dodajemy mięso mielone ,jajka ,sól,pieprz wyrabiamy ręką farsz. Farsz kładziemy do lisci zawijamy w gołąbki.Układamy ciasno w brytwance -na spód i wierzch kładziemy liście kapusty .Zalewamy wodą dodajemy kostki bulionowe i gotujemy .Na patelni rozpuszczamy masło ,dodajemy pokrojone w cząstki pieczarki i posiekaną cebulę podsmażamy .Dolewamy wody ,doprawiamy solą i pieprzem . Zaciągamy mąką z śmietaną -doprawiamy przyprawą w płynie . Gołąbki podajemy polane sosem .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Norgiusz 04.11.2011 12:56
super
Norgiusz 04.11.2011 12:56
super
Lotar 04.11.2011 11:03
bardzo apetycznie się prezentują
Magdalena67 04.11.2011 08:07
Lubię gołąbki
iwa643 04.11.2011 06:16
Ozdabiamy natką pietruszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat