Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki na ostro

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kapusta włoska 1 główka

FARSZ

kasza pęczak 100 g
ryż 150 g
pierś z kurczaka 200 g
łopatka wieprzowa 300 g
cebula biała
ząbek czosnku
papryczka chili
oliwa

PRZYPRAWY

Bazylia suszona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sos sojowy słodki
sól i pieprz

DODATKI

bulion
przecier pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki na ostro

Propozycja na smakowite gołąbki wypełnione wyrazistym farszem z dodatkiem ostrej papryczki chilli i aromatycznej bazylii. Danie idealne dla osób lubiących pikantne i wyraziste potrawy :)

PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę pęczak oraz ryż dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Oba garnki dokładnie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby ryż oraz kasza "same doszły", a na koniec miały sypką postać.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.

Następnie do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili oraz czosnek - chwilę razem przesmażamy.

Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście.

2. Pierś z kurczaka i łopatkę mielimy w maszynce do mięsa.

Do zmielonego mięsa dodajemy kaszę pęczak, ryż, bazylię, słodką paprykę mieloną oraz podsmażoną z czosnkiem i chili cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, słodkim sosem sojowym, pieprzem czarnym oraz cayenne.

Powstały farsz nakładamy porcjami na liście kapusty i zawijamy.

3. Uformowane gołąbki układamy na wyłożonym liśćmi kapusty naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Gołąbki zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.

Gołąbki na ostro podajemy z przecierem pomidorowym (najlepiej domowym).

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 16.12.2015 09:46
świetne, smakowały by mi
ttrytka 08.10.2015 16:32
smkowity obiadek
bogusia 82 31.08.2015 22:52
pyszne danie:)
wwwiolka 31.08.2015 21:14
Bardzo fajny przepis.
Renata9 31.08.2015 21:06
Nigdy nie jadłam gołąbków na ostro.
IKrakowianka 31.08.2015 19:27
świetny obiadek!
Babeczka35 31.08.2015 18:34
Pyszne gołąbki:)
Wafelek2601 31.08.2015 17:32
pyszne gołąbki
Justi2401 31.08.2015 16:48
Przepyszne gołąbki, ale bym zjadła :)
Anna169Hosz 31.08.2015 15:21
Chodzą za mną gołąbki, lubię pikantne dania... hmmm chyba się skuszę:)
gosia56 31.08.2015 15:05
super obiadek ;)
ania2610 31.08.2015 15:04
pyszne, dawno nie robiłam!
Agnieszka-87-25 31.08.2015 14:52
bardzo dobre
aginaa 31.08.2015 13:53
smaczne takie golabki
eliza135 31.08.2015 13:53
Idealne gołąbki :)
Bernadeta1 31.08.2015 13:27
bardzo lubię gołąbki i narobiłaś mi smaków, pyszne
Katarzyna/kate1980 31.08.2015 13:01
ciekawa propozycja
Konczi 31.08.2015 12:54
uwielbiam ......zjadłabym na obiadek takie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak