Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki na liściu kapusty

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 3 woreczki
kasza jęczmienna 3 woreczki
cebula 2 szt
pieczarki 0,30 kg
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
masło do smażenia 2 łyżki
mięso mielone 0,70 kg
kapusta biała 2 szt
Kostki rosołowe Kucharek 2 szt

Porada

Do farszu zamiast przypraw grzybowych dodaję zmielone suszone grzyby. Dają świetny efekt smakowy;)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki na liściu kapusty

Kroki postępowania

2
Ryż i kaszę w woreczkach wypłukać w zimnej wodzie po czym osobno nastawić wodę na kaszę i osobno na ryż. Do każdego naczynia wlać po 4 szklanki wody, dać po 1/2 łyżeczki soli i po jednej kostce bulionu. Włożyć kaszę i ryż i gotować ok.15 minut. Wyjąć woreczki na durszlak, chwilę osączyć, wysypać do większego naczynia w którym ma być mieszany farsz. Mięso mielone udusić, przyprawić solą i pieprzem do smaku i połączyć z ryżem kaszą i cebulką z pieczarkami. Dokładnie wyrobić masę.
3
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, wykroić głąb, nastawić wodę lekko posoloną, zagotować, zanurzyć kapustę, chwilę odczekać i rozbierać z liści zaparzonych po kolei wyjmując do ostudzenia. Następnie ściąć grube nerwy znajdujące się na zewnętrznej stronie liścia.
Krok 2 - Gołąbki na liściu kapusty foto
4
Na liście kapusty nakładać porcje farszu .
Krok 3 - Gołąbki na liściu kapusty foto
5
Nałożony farsz uformować i zawijać gołąbki.
Krok 4 - Gołąbki na liściu kapusty foto
6
Przygotować naczynie do zapiekania, wyłożyć dno pozostałymi liśćmi kapusty i układać gołąbki ściśle obok siebie warstwami, przekładając kawałkami masełka. Całość zalać bulionem grzybowym do połowy naczynia, na wierzch można nałożyć jeszcze liście, przykryć i zapiekać ok.1-2 godzin w zależności od miękkości kapusty;)
Krok 5 - Gołąbki na liściu kapusty foto
7
Podawać polane sosem lub solo według własnego gustu. Smacznego;)
Krok 6 - Gołąbki na liściu kapusty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 03.08.2014 18:38
bardzo lubie golabki
adelajda 02.08.2014 13:40
na pewno smaczne
Smaczna_B 30.07.2014 17:30
Robię gołąbki ale albo z kaszą , albo z ryżem, mieszanych jeszcze nie robiłam , ciekawe jak smakują?
Bernadeta1 29.07.2014 18:13
gołąbki lubię w każdej postaci
Kejti 29.07.2014 10:10
Lubię gołąbki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak