Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki jarskie-tureckie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 g
cebula 1-2 szt
natka pietruszki 1 pęczek
koperek 1 pęczek
mięta liście
sól
pieprz
cukier
sok z granatu
orzeszki piniowe 3 łyżki
oliwa
kapusta biała 1 szt

Porada

do składników należy dodać jeszcze sumak-niestety nie ma tej przyprawy na liście składników. Do farszu można dodać jeszcze suszoną żurawinę.

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki jarskie-tureckie

Kapustę sparzyc i przygotować liście jak do zwykłych gołąbków.Jednak liście dzielimy na pół.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ryż orzeszki, sól pieprz łyżeczkę cukru. Smażyć wszystko ok 5-7 minut. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną zieleninę, sumak i sok z granata. Gotowy farsz zawijać w liście kapusty. Gołabki mają być nie duże
Na dnie naczynia ułożyć pozostałości z liści kapusty i na niej ułożyć gołąbki. należy je przykryć aby za mocno nie napęczniały w trakcie pieczenia. Zalać do połowy wodą i piec ok 40 min. Podawać można na ciepło i na zimno

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 10.01.2015 17:20
Uwielbiam gołąbki w każdej postaci
Renataj 10.01.2015 15:30
Interesująca propozycja - takich gołąbków jeszcze nie jadłam.
wwwiolka 10.01.2015 13:24
Bardzo fajny przepis.
adelajda 10.01.2015 12:43
dobre gołąbki
pestka 10.01.2015 11:25
bardzo ciekawa propozycja
Renata9 10.01.2015 11:10
bardzo smaczne gołąbki, chętnie bym zjadła takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak