gołąbki jarskie-tureckie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 g
  • cebula

    1-2 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • koperek

    1 pęczek
  • mięta liście

  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • sok z granatu

  • orzeszki piniowe

    3 łyżki
  • oliwa

  • kapusta biała

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę sparzyc i przygotować liście jak do zwykłych gołąbków.Jednak liście dzielimy na pół.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ryż orzeszki, sól pieprz łyżeczkę cukru. Smażyć wszystko ok 5-7 minut. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną zieleninę, sumak i sok z granata. Gotowy farsz zawijać w liście kapusty. Gołabki mają być nie duże
Na dnie naczynia ułożyć pozostałości z liści kapusty i na niej ułożyć gołąbki. należy je przykryć aby za mocno nie napęczniały w trakcie pieczenia. Zalać do połowy wodą i piec ok 40 min. Podawać można na ciepło i na zimno
Wiesława1
do składników należy dodać jeszcze sumak-niestety nie ma tej przyprawy na liście składników. Do farszu można dodać jeszcze suszoną żurawinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 10.01.2015 17:20
Uwielbiam gołąbki w każdej postaci
Renataj 10.01.2015 15:30
Interesująca propozycja - takich gołąbków jeszcze nie jadłam.
wwwiolka 10.01.2015 13:24
Bardzo fajny przepis.
adelajda 10.01.2015 12:43
dobre gołąbki
pestka 10.01.2015 11:25
bardzo ciekawa propozycja
Renata9 10.01.2015 11:10
bardzo smaczne gołąbki, chętnie bym zjadła takie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat